Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zemřel herec chebského divadla Tomáš Kolomazník, vytvořil desítky postav v 25 inscenacích

V pouhých 44 letech zemřel po dlouhé těžké nemoci herec chebského divadla Tomáš Kolomazník. V Chebu působil od roku 2010 a i poté, co musel stálé angažmá kvůli zdravotním problémům opustit, s divadlem dále spolupracoval. O úmrtí informovalo Západočeské divadlo v Chebu. Na chebském jevišti vytvořil desítky postav, od roku 2010 hrál celkem v 25 inscenacích a 2 scénických čteních.

Absolvent herectví na Pražské konzervatoři zahájil svou profesní dráhu ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde si během let 1999 až 2005 zahrál mezi jinými Čapkova Loupežníka, Števu v Její pastorkyni Gabriely Preissové nebo d´Artagnana ve Třech mušketýrech podle Alexandra Dumase staršího.

V Chebu pak ztvárnil postavy nejrůznějších charakterů i žánrů. Například hrál Göringa v Goldflamově sarkastické komedii Doma u Hitlerů nebo Alexandra Veršinina ve Třech sestrách Antona Pavloviče Čechova. Brzy se stal předním členem souboru. Vrcholem jeho tvorby se stala titulní role v Rostandově Cyranovi z Bergeracu, za jehož ztvárnění získal tři roky po sobě diváckou cenu Zlatý Albrecht za nejpůsobivější herecký výkon sezony.

V roce 2015 musel z důvodu dlouhotrvajících zdravotních problémů soubor opustit. I jako host vytvořil několik rolí, mezi jinými krále Derama v Gozziho Králi jelenem, Pierra Garauda v komedii Jméno nebo Kleanta v Molièrově Tartuffovi. V této roli ho také diváci mohli vidět v říjnu tohoto roku na jevišti naposledy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Mráka

Štítky smuteční oznámení, úmrtí, zemřel herec, Tomáš Kolomazník, divadlo, herec, Cheb, Západočeské divadlo, Alexandre Dumas starší, Adolf Hitler, Gabriela Preissová, Anton Pavlovič Čechov, Pražská konzervatoř, Tři mušketýři, Pardubice, Tři sestry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel herec chebského divadla Tomáš Kolomazník, vytvořil desítky postav v 25 inscenacích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.