Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovy Vary si připomněly výročí sametové revoluce

Hlavně studenti a mladí lidé si dnes v Karlových Varech připomněli Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního den studentstva. Odkaz památných dnů si připomněli výstavou plakátů studentů, výtvarnými dílnami, čtením a znovuodhalením knihobudky, která nově nese jméno Ferdinanda Vaňka, postavy ze hry dramatika a prvního polistopadového prezidenta Václava Havla.

Letošní akci, které se i přes velmi chladné počasí účastnily desítky lidi a další postupně přicházeli a odcházeli, připravila galerie Supermarket WC, spolek KultiVary a Eurocentrum Karlovy Vary. „Připravili jsme komponovaný program k výročí 17. listopadu. Promluví tu historik Jan Nedvěd, bude tu výstava plakátů studentů střední školy keramické z cyklu Banáni, letos s podtitulem Banáni na hradě, které reflektují současnou politickou situaci a vyjadřují se k ní. A bude to odhalení nové knihobudky, kterou budeme s veřejnosti dodělávat a zdobit. Inspirovali jsme se výtvarníkem Petrem Sísem a jeho "ptačím sněmem", takže budeme kolem sprejovat ptáky, jako symbol svobody, mravní síly," řekla vedoucí galerie Supermarket WC Eliška Failová.

Studenti Střední umělecko-průmysové školy keramické a sklářské Karlovy Vary podle ní trefně a zároveň výtvarně nápaditě na svých plakátech komentovali svůj pohled ať už na současnou hlavu státu nebo na funkci prezidenta obecně. Kromě výstavy plakátů se v podchodu u galerie prezentovaly i fotografie ze soutěže Zelená dohoda pro Evropu.

Původní knihobudku v podchodě před časem zničili vandalové. Na jejím místě ji vystřídala nová, tentokráte železná, věnovaná Ferdinandu Vaňkovi, postavě z divadelní hry Audience Václava Havla. Jméno Ferdinanda Vaňka se objevilo i v blahopřejném inzerátu k narozeninám v říjnu 1989 v příloze tehdejšího Rudého práva. Ironií tak v listu, který hlásal názory tehdy vládnoucí komunistické strany, vyšlo blahopřání k narozeninám jednomu z nejvýraznějších disidentů.

V Karlových Varech si výročí 17. listopadu v minulosti připomínali hlavně přímí účastníci tehdejších revolučních událostí ve městě, místní disidenti, aktivisté a lidé, kteří v listopadu organizovali protestní akce a podíleli se na přechodu k demokratickému režimu. V posledních letech pak toto připomenutí přešlo na studenty. Jak dnes řekli někteří z autorů plakátů na výstavě, tvorba plakátů je vedla i k tomu, aby se nad politickou situací více zamysleli. Zároveň jim akce dala možnost svůj postoj vyjádřit veřejně a případně i oslovit diváky a kolemjdoucí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, Výročí, Listopad, Oslava, plakát, výstava, Sametová revoluce, Ferdinand Vaněk, Václav Havel, Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, galerie, Jan Nedvěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary si připomněly výročí sametové revoluce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.