Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchrana kostela Nejsvětější Trojice ve Verušičkách se přibližuje

Obec Verušičky na Karlovarsku pokračuje již několik let v obnově kostela Nejsvětější Trojice. Kulturní památka z 18. století byla ještě před deseti lety v havarijním stavu a hrozilo jí zřícení. Letos stavební firma pracuje na dokončení fasády objektu. S kompletním dokončením se počítá v příštím roce, řekl starosta Petr Kvasnička (nez.).

S přípravou záchrany zničeného kostela začala obec před deseti lety. V roce 2013 získala stavební povolení, práce začaly o dva roky později. Udělal se nový krov, kostel se zastřešil a dokonce se na střechu vrátila malá věžička, takzvaný sanktusník. V roce 2018 se podařilo obnovit kryptu v kostele a byly do ní při církevním pohřbu znovu uloženy ostatky Josefa Hetzela, majitele místního zámku na přelomu 19. a 20. století.

Letos bude dokončena fasáda, přední část jsme dělali loni a zadní část děláme letos. Interiér už je kompletně hotový, dělaly se omítky, malby, zavěsily se lustry. Už se čeká pouze na dovybavení interiéru,“ popsal Kvasnička. Příští rok se obnoví i kůr, vyvýšená konstrukce v zadní části lodi kostela určená pro varhany. V nově opraveném objektu se s varhany ale podle starosty nepočítá, ty původní se totiž nedochovaly.

Obec dostává od začátku obnovy památky od ministerstva kultury z programu záchrany architektonického dědictví asi 700 tisíc korun ročně. Z vlastního rozpočtu dává každý rok přibližně 400 tisíc korun. Obec už nyní plánuje využití památky. Do budoucna by se v kostele mohly konat koncerty, výstavy nebo svatby.

Kostel Nejsvětější Trojice je římskokatolický kostel zasvěcený Nejsvětější trojici z 18. století. Od roku 2000 je chráněn jako kulturní památka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB: obec Verušičky

Štítky Verušičky, kostel, Církev, Záchrana, Rekonstrukce, Nejsvětější Trojice, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana kostela Nejsvětější Trojice ve Verušičkách se přibližuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.