Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nová ředitelka karlovarských symfoniků chce zajistit více zdrojů peněz na jeho financování

Nově jmenovaná ředitelka Karlovarského symfonického orchestru (KSO) Michaela Káčerková chce, aby orchestr měl silnější vícezdrojové financování. Využívat hodlá například dotační fondy nebo založit klub mecenášů, který by orchestr podporoval. Chce také více koncertovat v celém Karlovarském kraji. Ředitelka, která stanula v čele KSO před třemi týdny.

Právě koncepce vícezdrojového financování a rozšíření aktivit orchestru při zachování umělecké kvality bylo hlavním důvodem, proč výběrová komise jednoznačně rozhodla, že z devíti posuzovaných uchazečů je koncepce Káčerkové nejlepší. Jak dnes ředitelka uvedla, doba pandemie koronaviru by mohla podpořit vnímání, že by se lidé a podporovatelé kultury měli zajímat a více zasloužit o podporu karlovarského orchestru. Z možných dotačních zdrojů zmínila Káčerková například Česko-německý fond budoucnosti, který by mohl podpořit například dva hudební festivaly, jež KSO pořádá.

Koncerty v jiných městech Karlovarského kraje by se podle nové ředitelky mohly odehrávat například v kostelích nebo jiných vhodných místech. Jsou ale možné i výjimečné koncerty, minulý týden například karlovarští symfonici hráli přímo na sokolovském sídlišti Michal.

Karlovarský symfonický orchestr dostává od města příspěvek 38 milionů korun, přičemž ani přes propady městských příjmů kvůli koronavirové krizi se rozpočet pro letošní rok nesnížil. Vedení města také přislíbilo zachovat nynější personální rozsah orchestru. KSO také dostává příspěvek od Karlovarského kraje, ale jen ve výši okolo 1,5 milionu korun. S ohledem na minulý rok, kdy orchestr mohl koncertovat výrazně méně, kraj letos zřejmě podpoří KSO i mimořádným příspěvkem, předběžně by mělo jít o 2,4 milionu korun, které by ale měly jít jak KSO, tak i Západočeskému symfonickému orchestru v Mariánských Lázních. Musí to ale ještě schválit zastupitelé kraje.

Jak řekl hejtman Karlovarského kraje a zastupitel města Karlovy Vary Petr Kulhánek (za STAN), kraj nyní zvažuje i variantu vytvoření jedné obecně prospěšné společnosti, která by zaštiťovala KSO i Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně. Tato o. p. s. by byla financovaná jak z peněz měst, kde orchestry sídlí, tak z příspěvků Karlovarského kraje. K tomuto plánu, který je ale zatím ve fázi diskuzí, je nová ředitelka KSO zdrženlivá a jak dnes řekla, spíše by byla pro zachování obou orchestrů jako samostatných celků.

Podle karlovarské primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) se o této možnosti jedná i z toho důvodu, že by KSO měl v budoucnu využívat zejména rekonstruované Císařské lázně, které patří kraji. Působení městské organizace v krajském zařízení by tak bylo i finančně komplikované. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Karlovarský symfonický orchestr, nová ředitelka, financování, orchestr, Karlovarský kraj, Michaela Káčerková, pandemie covidu-19, Andrea Pfeffer Ferklová, Petr Kulhánek, koronavirová krize, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová ředitelka karlovarských symfoniků chce zajistit více zdrojů peněz na jeho financování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.