Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Chebu odstartoval festival Chebské dvorky, nabídne nabitý třídenní program

Třídenní akce, která se odehrává v kulisách dvorků a prostranství historického centra Chebu i letos představí výtvarné umění, fotografie, kresby či sochy, divadelní a hudební vystoupení, umělecké workshopy a další akce. Festival pořádá chebská galerie fotografie G4 už podevatenácté a přípravy se letos nesly v očekávání rozvolňování opatření proti šíření koronaviru.

„Nahonem se to připravit nedá. Program byl kompletně připravený a čekali jsme jen na nařízení vlády, abychom program mohli spustit. Komplikace byla v tom, že nařízení, které rozvolňovalo a umožňovalo konání takové akce, pro nás přišlo později, než jsme potřebovali, ale vzhledem k určité zkušenosti a když jsme viděli klesající trend (nákaz koronavirem), tak jsme se rozhodli, že Chebské dvorky uspořádáme v celém rozsahu, tedy ještě dříve, než se ta nařízení uvolnila," popsal ředitel galerie G4 Zbyněk Illek.

Akce na festivalu tak sice musí dodržovat nastavená pravidla, ale průběhu festivalu pomohlo to, že se 7. června sjednotily podmínky pro konání kulturních akcí například s návštěvami restaurací. Počet diváků tehdy vláda uvolnila na 1000 uvnitř a 2000 venku. Na kulturních akcích je také od 8. června možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Podle Illka tak festival může ohrozit už jen počasí.

Některá omezení ale stále platí. Návštěvníci hromadných akcí musí mít negativní test na covid-19, být alspoň 22 dnů po první dávce očkování nebo mít doklad o prodělaném onemocnění covid-19. Aktuální podmínky si mohou lidé ověřit na webových stránkách festivalu.

Na 21 dvorcích, které se změnily na výstavní prostory nebo koncertní či divadelní pódia, vystavují letos své práce desítky výtvarných umělců, z hudebních vystoupení festival láká například na koncert české hiphopové legendy PSH nebo cenami Anděl oceněnou formaci Prago Union, nebudou chybět ani herci chebského divadla, vystoupí La Cabaret Nomade nebo Cirk La Putyka.

V loňském roce se Chebské dvorky konaly také, i když ve velmi omezené míře. Z programu vypadly všechny akce, při kterých by se shromažďovali lidé, koncerty, divadelní představení či workshopy. Zůstaly tak v podstatě pouze výstavy, jindy multižánrový festival se tedy loni stal jen výtvarným festivalem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Živý kraj

Štítky kultura, Cheb, Chebské dvorky, galerie G4, festival, COVID-19, hudební vystoupení, výtvarné umění, historické jádro města, Prago Union, Cirk La Putyka, galerie, Ceny Anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu odstartoval festival Chebské dvorky, nabídne nabitý třídenní program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.