Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mariánské Lázně rozhodly o Boheminium parku, prodlouží nájemci smlouvu

Vedení Mariánských Lázní se pravděpodobně dohodne s provozovatelem Boheminium parku o jeho budoucnosti. Město je vlastníkem pozemků i části modelů českých památek, na provozování parku má ale do konce roku smlouvu firma Boheminium Mariánské Lázně, která má zájem v provozování pokračovat. Zastupitelstvo města nyní rozhodlo o prodloužení nájemní smlouvy a o zvýšení nájemného, uvedl starosta města Martin Kalina (Piráti). Jednatel parku Tomáš Slifka řekl, že jsou pro ně podmínky akceptovatelné.

Rozhodnutí by mohlo vyřešit spory obou stran, které se táhnou už roky. Vedení města dlouhodobě uvádělo, že roční nájemné parku je velmi nízké. Proto ho nyní navrhlo zvýšit ze současných 200.000 korun na dva miliony korun ročně a současně prodloužit smlouvu na deset let.

"Smlouva je výsledkem mnoha kompromisů a za sebe mohu říci, že jsem s dojednanými podmínkami spokojen. Park bude fungovat stejně jako v posledních čtyřech letech od roku 2016, kdy současný provozovatel začínal," řekl Martin Kalina. Připomněl ale, že ke změně smlouvy je potřeba souhlas obou stran.

Boheminium Mariánské Lázně má o provozování parku velký zájem. "Vnímáme to s určitou úlevou, že se to konečně uzavřelo. Je to kompromisní částka, která je oboustranně akceptovatelná a výhodná pro obě strany. Pro nás je to ještě natolik únosné, že můžeme park dál rozvíjet a budovat," doplnil Tomáš Slifka.

Zvýšení nájemného podle něj nebude mít vliv na vstupné. V nadcházejícím období se chtějí zaměřit na rozvoj parku a na jeho propagaci. "Jdeme strategií investic do parku. Chceme tím navýšit počet návštěvníků a tím i zisk ze vstupného," uvedl Slifka.

Zastupitelstvo rozhodovalo také o osudu modelů, které jsou ve vlastnictví města. Celkem 13 miniatur se rozhodlo současnému provozovateli prodat. Jde o modely, které jsou starší a vyžadují nákladné opravy. Nový majitel je chce nyní rekonstruovat. Další část modelů, 23 kusů, bude město provozovateli pronajímat po dobu pěti let a poté je převede do jeho vlastnictví

Park Boheminium, který je jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí v kraji, ukazuje makety významných stavebních a technických památek v měřítku 1:25. V parku je v současné době vystavených 75 miniatur. Do budoucna by měly přibývat další, například model Pražského hradu či chrámu svaté Barbory. Ročně ho navštíví asi 100.000 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, zábava, památky, M. Lázně, Mariánské Lázně, Martin Kalina, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariánské Lázně rozhodly o Boheminium parku, prodlouží nájemci smlouvu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.