Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V areálu zámku Kynžvart začali kácet stromy napadené kůrovcem

V areálu státního zámku Kynžvart na Chebsku začali dřevorubci tento týden kácet stromy, které napadl kůrovec. Těžba dřeva potrvá několik týdnů, pokračovat se bude i v příštích letech. Podle kastelána zámku Ondřeje Cinka dřevorubci letos pokácejí asi 1000 smrků. Zámecký park je součástí chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

"Kácet se začalo v úterý, nějakou dobu to ještě potrvá. Po kácení smrků přijde v příštích letech na řadu vyčištění plochy a pak výsadba nového porostu," řekl Ondřej Cink.

Podle něj kácení stromů závisí na dostupnosti peněz. Náklady na těžbu stromů napadených kůrovcem se v areálu odhadují na 450.000 korun. Kůrovcová kalamita způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen. Kvůli kalamitě byla těžba dřeva loni v ČR rekordní.

Kůrovec postihl lesy v podstatě v celé zemi, je i na Šumavě nebo v okolí národního parku České Švýcarsko. Neničí jen rozlehlé porosty, ale stále častěji se přesouvá i do městských parků.

Správci chtějí v zámeckém parku změnit strukturu lesa. Místo smrků tam postupně vysadí buky a jedle a další druhy, které jsou dochované v historické inventarizaci. V areálu chtějí správci obnovit také louky.

Podle kastelána tu například letos chtějí vysadit 80 stromů v programu přeshraniční spolupráce s názvem Podpora biodiverzity netopýrů v bavorsko-českém pohraničí. Další stromy se vysadí až příští roky.

Zámecký areál v Kynžvartu patří se svými 245 hektary mezi největší v Česku. Jeho nejvýznamnější část Kynžvartská daguerrotypie má status národní kulturní památky a je zapsaná i do registru UNESCO Paměť světa. Zámek Kynžvart loni navštívilo zhruba 45.000 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, lesy, památky, kůrovec, Kynžvart, strom, kůrovci, dřevo, Ondřej Cink, okres Cheb, Slavkovský les, Česko, UNESCO, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu zámku Kynžvart začali kácet stromy napadené kůrovcem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.