Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šéfdirigent KSO, Jan Kučera, chce bojovat za zájmy orchestru, proto zůstane ještě jeden rok

Jeden z nejvšestrannějších českých umělců stojí v čele karlovarského orchestru od roku 2014. Původně chtěl po čtyřech až pěti sezonách skončit, letos ale přišla pandemie a Jan Kučera má pocit, že v Karlových Varech ještě nedokončil svoji práci.

„Při svém nástupu do funkce šéfdirigenta v roce 2014 jsem měl skutečně v plánu setrvat čtyři až pět sezón, za tu dobu se dá leccos vybudovat, ale pak už je změna ozdravná pro všechny strany,“ říká Jan Kučera.

Šéfdirigent a skladatel se však rozhodl v Karlových Varech setrvat ještě jeden rok. Jedním z důvodů je situace s pandemií, která orchestr připravila o polovinu sezony a Kučera podle vlastních slov nerad odchází od nedokončené práce.

„Dalším důvodem je budoucnost tělesa. Z pozice šéfdirigenta budu moci hlasitěji hájit zájmy orchestru v době, kdy se jedná o jeho budoucí existenci. Jsou zde bohužel určité tendence orchestr personálně zmenšovat a už tak podfinancovaný subjekt dále finančně osekat, což je zcela bezpředmětné a absurdní,“ vysvětluje další důvody setrvání na západě Čech jeden z nejvšestrannějších českých umělců.

Pro orchestr i pro karlovarskou kulturu by podle něj bylo zmenšování orchestru a snižování jeho rozpočtu likvidační a z Karlových Varů by se stalo kulturně zcela mrtvé město.

„Nyní je naopak potřeba orchestr personálně doplnit a vybudovat pro něj zázemí v podobě koncertního sálu, protože provizorium v Lázních III brzy skončí. To samozřejmě není zadarmo, ale taková investice se městu i kraji, potažmo celé české kultuře jednoznačně vyplatí,“ vysvětluje šéfdirigent Jan Kučera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KSO

Štítky KSO, kultura, koncerty, Karlovy Vary, šéfdirigent, orchestr, Jan Kučera, pandemie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéfdirigent KSO, Jan Kučera, chce bojovat za zájmy orchestru, proto zůstane ještě jeden rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.