Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarské letiště odbavilo loni meziročně téměř dvojnásobný počet cestujících

Mezinárodní letiště v Karlových Varech odbavilo na třech charterových linkách za loňský rok 10.924 cestujících, meziročně je to o 84,1 procenta více. Stoupl také zájem o leteckou školu, naopak mírně ubylo cestujících soukromých letů. I přesto počítá vedení letiště kvůli růstu nákladů s finanční ztrátou, uvedla dnes v tiskové zprávě jednatelka letiště Alice Justina Undus. Letos na karlovarském letišti přibydou další linky. Létat se bude do sedmi destinací.

"Rok 2023 byl pro letiště provozně zásadně aktivnější, a to vzhledem k vyššímu počtu odbavených cestujících, kteří vyrazili na dovolenou z karlovarského letiště do nových destinací. A právě tyto dovolenkové lety na Krétu a do Bulharska znamenaly pro letiště rozšíření provozu," řekl neuvolněný krajský zastupitel pro dopravu Jan Bureš. Vlastníkem letiště je Karlovarský kraj.

Z Karlových Varů odlétala loni od června do září letadla společnosti Smartwings s klienty cestovní kanceláře Čedok do turecké Antalye a do Heraklionu na Krétě, s klienty cestovní kanceláře Alexandria do bulharské Varny. Lety byly téměř plně obsazené. V roce 2022, kdy letiště obnovilo provoz pro pravidelnou osobní dopravu po pauze způsobené koronavirem, mělo letiště pouze jednu pravidelnou linku.

Na letišti loni odbavili 378 komerčních letů s celkovým počtem 11.867 cestujících, což je proti roku 2022 nárůst o 71,4 procenta. Počet pohybů za rok byl 14.337, jde o meziroční nárůst 31,6 procenta. Naopak počet cestujících soukromých dopravních letů klesl o 4,4 procenta. Vyšší zájem zaznamenala na letišti letecká škola F Air, kdy počet výcvikových letů stoupl o 52 procent. Pokračovala také spolupráce s firmou AviTechnics, která provádí na letišti traťovou údržbu letadel.

I přes navýšení počtu cestujících i letů počítá krajské letiště za loňský rok s finanční ztrátou. Předběžný hospodářský výsledek odhaduje na 25,8 milionu korun, což je i přes pokračující nárůst nákladů během roku v souladu s finančním plánem letiště pro rok 2023, který byl 28,3 milionu korun, uvedla jednatelka.

Letos letadla z Karlových Varů zamíří do Řecka, Bulharska, Turecka, Tuniska a do Izraele. Podle jednatelky to může znamenat téměř čtyřnásobný počet cestujících ve srovnání s loňským rokem. Větší příliv pasažérů z Varů může přijít s rozšířením a prodloužením vzletové dráhy letiště. Díky tomu tam budou moci přistávat i větší letadla. Záměr se nyní projektuje, výstavba by mohla začít v příštím roce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto letiště Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, letectví, letiště, Karlovy Vary, Karlovarský, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště odbavilo loni meziročně téměř dvojnásobný počet cestujících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.