Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Karlovarském kraji začne rok 2024 změnou v autobusové dopravě

V Karlovarském kraji začne nový rok 2024 zásadní změnou v meziměstské autobusové dopravě, začnou jezdit nové autobusy na CNG, které pořídil kraj a které budou provozovat místní dopravci. Během roku nebudou chybět ani tradiční kulturní události, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, koncerty v amfiteátru v Lokti a řada menších festivalů. Pokračovat budou i sportovní události, například karlovarský půlmaraton. Zejména města se pak chystají na některé velké investice.

Už na Nový rok pro cestující v kraji na meziměstských linkách přijedou moderní, klimatizované a technologiemi vybavené autobusy na stlačený zemní plyn. Celková investice včetně příspěvku Karlovarského kraje představovala 1,3 miliardy korun. Dotaci ve výši 600 milionů korun kraj získal ještě za předchozího vedení. Autobusy patří Karlovarskému kraji a dopravci je budou mít v nájmu, ale Karlovarský kraj bude nájem v ceně za dopravní výkon kompenzovat.

Největší kulturní událost roku, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začne letos 28. června a potrvá do 6. července. Zatímco v letošním roce byly hosty například Russel Crowe, Alicia Vikanderová nebo Ewan McGregor, na oznámení hostů festivalu v příštím roce si návštěvníci musí počkat až do doby těsně před samotným festivalem, který každoročně přiláká desetitisíce milovníků filmu.

Krajské město Karlovy Vary v roce 2024 čekají poměrně rozsáhlé investice, největší za poslední roky. Bude se dělat například Lázeňský most za 45 milionů korun, rekonstrukce ulic Sokolovská a 5. května za 28 milionů korun nebo projektová příprava rekonstrukce Chebského mostu za 23 milionů korun. Chebský most, jehož oprava má začít v roce 2025, se na rekonstrukci připraví i opravou předpolí pod druhou budovou magistrátu. Začít by mohly i stavby nových parkovacích domů.

V Chebu chystá město například začátek investice do rekonstrukce Dominikánského kláštera, v příštím roce do střechy. Předělávat se bude například vnitroblok v Hradební ulici nebo ulice Lesní na sídlišti Skalka. Pokračovat má i výměna veřejného osvětlení za moderní a hlavně energeticky úsporné.

V Karlových Varech bude pokračovat i rozsáhlá přestavba krajské nemocnice, takzvaného generelu, zhruba za tři miliardy korun. Na začátku příštího roku začne fungovat zrekonstruovaný pavilon L, kde bude transfuzní stanice, která nyní sídlí mimo areál nemocnice, dále administrativně provozní úseky i sklady. Počítá se také s demolicí zastaralého pavilonu G, na jehož místě se začnou projektovat nové objekty. V plánu je tam rozšířit urgentní příjem, interní oddělení či vybudovat onkologické centrum.

Investic by se měly dočkat také památky. Na státním zámku Kynžvart by mají naplno začít přípravy nové expozice Kynžvartské daguerrotypie. Jedna z nejstarších daguerrotypií na světě získala v roce 2017 status první movité UNESCO památky v Karlovarském kraji. Předpokládaný termín otevření expozice s předchůdcem dnešní fotografie je na podzim.

V plánu jsou také stavební úpravy severovýchodního křídla sokolovského zámku. Počítá se v něm s novou muzejní expozicí, badatelnou či muzejní knihovnou. Přestavba by měla vyjít přibližně na 30 milionů korun. Rekonstrukce čeká i střechu loketského hradu. Městská památka má střechy ve velmi špatném stavu, místy do nich zatéká a krovy jsou napadené dřevomorkou.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, správa, společnost, stavby, kultura, Karlovarský, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji začne rok 2024 změnou v autobusové dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.