Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hejtman zakázal v autobusech nástup předními dveřmi, chce omezit kontakt cestujících s řidičem

Vedení kraje nařizuje dopravcům co nejvíce omezit kontakt řidičů s cestujícími. Neprodávají se jízdenky. Do autobusu byste měli vstupovat s rouškou, šátkem nebo jinou ochrannou přes ústa. Opatření platí i v drážní dopravě.

V souvislosti se šířením nákazy koronavirem musí dopravci ve veřejné i železniční dopravě zavést opatření, která podle platné legislativy stanovuje nařízení hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise. Jedná se o hospodářská opatření pro krizové stavy. Musí se jimi řídit 6 autobusových dopravců a dva na železnici, tedy všechny společnosti, které zajišťují hromadnou přepravu osob na území našeho regionu.

„Smyslem tohoto nařízení je v co největší míře ochránit naše občany a zároveň řidiče autobusů a personál ve vlakových spojích před šířící se nákazou koronavirem. Věřím, že se dopravci ztotožní s nutností zavést regulační opatření a zabránit tak ohrožení svých zaměstnanců i přepravovaných lidí. Také bych chtěl všechny poprosit, aby se chránili rouškami, šálou, šátky přes ústa, případně jinak bránili možnosti nákazy. Zároveň doporučím primátorce, starostkám a starostům měst v kraji, jež jsou objednateli veřejné linkové dopravy nebo městské hromadné dopravy, vydání obdobného nařízení pro jimi objednávanou veřejnou dopravu,“ uvedl hejtman, který prosí cestující, aby vstupovali do vlaků a autobusů s rouškou, šátkem, respirátorem nebo jinou ochranou úst.

Jedná se o následující regulační opatření, kterými se mění způsob řízení a organizace dopravy a která vstupují v platnost v 00.00 hodin 17. 3. 2020. „Hejtman zakazuje nástup předními dveřmi. Cestující budou nastupovat a vystupovat druhými (případně dalšími) dveřmi s tím, že toto opatření se nevztahuje na vozidla pouze s jedněmi dveřmi. Cestující nebudou odbaveni řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Již zakoupené jízdní doklady nebudou cestující ve vozidle označovat. Dopravce zajistí označení předních dveří ve vozidle zákazem vstupu a přední ochranný prostor vozidla zabezpečí proti vstupu cestujících,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková s tím, že v drážní dopravě se nařizuje provést opatření k minimalizaci styku cestujících s personálem dopravce a ani tady nebudou cestující odbaveni personálem dopravce ve vozidle.

Změna způsobu řízení a organizace dopravy se týká všech dopravců, kteří poskytují výkony na základě smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících uzavřené s Karlovarským krajem a za její nedodržení může být vyměřena vysoká pokuta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, doprava, rouška, šátek, Petr Kubis, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman zakázal v autobusech nástup předními dveřmi, chce omezit kontakt cestujících s řidičem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.