Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Ukrajinci už nebudou jezdit zadarmo MHD, oznámily Karlovy Vary

Ukrajinští uprchlíci přestanou mít od 6. června jízdné v karlovarské MHD zdarma. Město jim v prvních měsících po začátku agrese Ruska na Ukrajině chtělo pomoci se v novém prostředí zorientovat a snížit jim nezbytné náklady. S tím, jak už uprchlíci dostali pomoc od státu a mnozí z nich už začali i pracovat, začnou i v MHD mít stejné podmínky jako ostatní cestující. A to včetně slev a bezplatných jízdenek pro děti a seniory, řekl novinářům náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek (ANO).

Od pondělí 6. června končí doprava pro ukrajinské uprchlíky zdarma. Budou nadále jezdit v karlovarské MHD jako všichni ostatní občané, ať už čeští nebo zahraniční. To znamená, že si mohou koupit jednotlivou jízdenku nebo předplacený kupón. A co se týká dětí nebo seniorů, tak si mohou vyřídit kartu, se kterou mohou cestovat zdarma, stejně jako ostatní děti a senioři," uvedl Trtek.

Uprchlíkům z Ukrajiny dosud stačil pas s potvrzením, že získali dočasnou ochranu. Na změnu je budou podle Trtka upozorňovat i plakáty v MHD a hlavních dopravních uzlech MHD. Na místech, kde si mohou ukrajinští uprchlíci vyřídit karty karlovarské MHD, bude zprvu tlumočník, který jim pomůže.

V Karlových Varech je podle statistik ministerstva vnitra v současné době asi 5204 lidí, kteří uprchli před válkou na Ukrajině. Město, které samo nemá příliš volných prostor pro ubytování, jim poskytlo sanatorium Trocnov, kde je asi padesátka uprchlíků, většinou matek s dětmi. V první vlně příchodu Ukrajinců poskytl část pokojů i státní hotel Thermal.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) ale k dnešnímu dni hotel, který potřeboval už pokoje pro běžné hosty, opustili poslední z uprchlíků. Šlo o postiženou dívku s rodinou, pro kterou se podařilo najít ubytování ve spolupráci s Městským zařízením sociálních služeb. "Některým jsme pomohli najít standardní bydlení, v Trocnově tak zůstávají hlavně ti, kteří se chystají se na Ukrajinu vrátit," doplnila Pfeffer Ferklová.

Od 1. března prošlo krajským asistenčním centrem pro pomoc Ukrajině v Karlových Varech 14058 uprchlíků, celkem 3745 bylo prostřednictvím centra ubytováno. Za úterý se v centru přihlásilo 41 lidí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, Ukrajina, Válka, Benefity, městská hromadná doprava, uprchlík, ANO 2011, Rusko, Andrea Pfeffer Ferklová, ruská invaze na Ukrajinu, Trocnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci už nebudou jezdit zadarmo MHD, oznámily Karlovy Vary  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.