Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před 120 lety začaly v Mariánských Lázních jezdit tramvaje

Rozvíjející se lázeňské město, kterým někdejší Marienbad na přelomu 19. a 20. století byl, potřebovalo o své hosty řádně pečovat i co se dopravy týče. Na železnici se sice Mariánské Lázně napojily již roku 1872, další tři dekády ale trvalo, než se návštěvníci dočkali pohodlného spojení stranou ležícího nádraží s centrem města. Teprve 12. května 1902 nahradila nevyhovující omnibusy elektrická tramvaj, která vozila cestující další půlstoletí.

Mariánskolázeňští radní sice původně uvažovali o koňce či parní železnici, nakonec ale dali přednost elektrickému řešení, které jim nabídla strojírna Ganz z maďarské metropole. S pracemi se začalo v létě 1901 a o necelý rok později už vyjely na koleje o rozchodu jednoho metru první čtyři motorové vozy značky Ganz, o rok později doplněné dvěma tramvajemi z Ringhofferovy továrny v Praze. Poslední přírůstky pak tramvajová flotila v Mariánských Lázních dostala mezi válkami.

Jednokolejná trať o délce necelých dvou a půl kilometru, na které byly tři místa k vyhýbání souprav, sloužila až do začátku 50. let. Po zrušení tramvaje v Českém Těšíně v roce 1921 se jednalo o nejmenší elektrickou dráhu v republice a krátce po druhé světové válce bylo jasné, že provoz už nemá smysl. Na poslední jízdu se tramvaje vydaly 26. dubna 1952, o den později je nahradily trolejbusy. I ty měly v posledních letech namále, nakonec ale jejich provoz zůstal zachován.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv MDML

Štítky MHD, 12. května, tramvaje, Mariánské Lázně, druhá světová válka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislav Peroutka

Trolejbusy k Mariánkám patří a je dobře, že je tady máme.

Čtvrtek, 12. května 2022, 21:27Odpovědět

Před 120 lety začaly v Mariánských Lázních jezdit tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.