Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Správa železnic chystá v Aši stavbu nové výpravní budovy, původní objekt půjde k zemi

Stavbu nové nádražní budovy za 85 milionů korun chystá Správa železnic v Aši na Chebsku. Původní nevyhovující objekt ze 70. let nechá zbourat. Výstavba by měla začít příštím rokem, připravuje se projektová dokumentace. Své investice za několik milionů korun tam bude mít rovněž město Aš, připravuje tam také interaktivní expozici. Informoval o tom starosta Dalibor Blažek (Místní).

„Stav hlavního nádraží a jeho okolí kritizujeme dlouhodobě. Proto jsme už dříve vlastníka, tehdy to byly České dráhy a později Správu železnic, žádali o nápravu,“ uvedl už dříve starosta Dalibor Blažek.

Zahájení stavby nové výpravní budovy je naplánováno na jaro příštího roku. Hotovo by mělo být o rok později. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy se aktuálně pracuje na dokumentaci pro společné povolení.

Na místě staré výpravní budovy vznikne podle Gavendy ve spolupráci s městem moderní dopravní uzel, kde se spojí železniční a autobusová doprava. „Nová budova bude postavena v moderním duchu s prvky evokujícími architekturu původní budovy," uvedl mluvčí. V blízkosti nádraží bude nové parkoviště s nabíjecími stojany pro elektromobily a nabíjecí stojan pro elektrokola.

Přestupní autobusový terminál, který dosud ve městě chybí, plánuje ašská radnice se třemi zastávkami, které budou obsluhovat všechny autobusové linky vedoucí přes město. Přestupující cestující tak budou moci využít přímé zastřešené napojení. Rekonstrukce čeká také Nádražní ulici. Úsek dlouhý 600 metrů chce radnice přestavět na bulvár se zelení a květinovou výsadbou. Náklady na obě stavby ukáže až hotový projekt, s jejich zahájením se počítá v příštím roce.

Prostředí nového nádraží a autobusového terminálu chce vedení města využít k instalaci venkovní interaktivní expozice. Zaměřena by měla být na událost z roku 1951, kdy Aší přes ostře hlídanou státní hranici unesli osobní vlak do Německa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ondřej Balšán

Štítky nádraží Aš, stavba nové budovy, bourání, , Chebsko, Správa železniční dopravní cesty, Dalibor Blažek, okres Cheb, České dráhy, radnice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic chystá v Aši stavbu nové výpravní budovy, původní objekt půjde k zemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.