Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Digitální dvojče Ostrovského mostu vyrobí specialisté pomocí dronu

Karlovarská radnice chce mít k dispozici 3D model velmi složité mostní konstrukce, která se skládá ze tří částí. Následně vypíše nové výběrové řízení na detailní diagnostiku jednotlivých částí mostu, pod nímž je železnice, teče řeka Ohře a ještě vede silniční průtah městem.

„Původně jsme vypsali výběrové řízení na diagnostiku Ostrovského mostu a očekávali, že její součástí digitální dvojče bude. Jenže náš požadovaný finanční strop zakázky ve výši dvou milionů korun nebyla ani jedna ze dvou přihlášených firem ochotna akceptovat. Proto jsme se rozhodli, že 3D model zaplatíme zvlášť a bude majetkem města, což je možná v konečném důsledku výhodnější,“ vysvětlil náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík.

Na most tedy budou povoláni odborníci, kteří mostní konstrukce nascanují pomocí speciálního dronu a poté počítačově zpracují do již zmiňované digitální podoby.

„Víme, že most je dutý a proto speciální dron vlétne i do vnitřních částí konstrukcí a pořídí opravdu detailní snímky, které odpoví na mnoho otázek. Navíc tento model bude sloužit do budoucna, kdy pomocí něj budeme schopni pozorovat a porovnávat změny, které se dějí,“ pokračuje dále náměstek.

Jakmile bude mít město digitální model Ostrovského mostu k dispozici, znovu vypíše výběrové řízení na diagnostiku. „Její cena by neměla plánované dva miliony korun přesáhnout. Jednoduché to ale nebude, protože most se skládá ze tří částí, které jsou nad železniční tratí, řekou a silničním průtahem,“ dodal Petr Bursík s tím, že pravděpodobně nejhůře na tom bude část mostu nad silničním průtahem.

Karlovy Vary mají v současné době k dispozici pouze jedno takzvané digitální dvojče mostu a to mostu Drahovického. Ten je ale pro silniční dopravu uzavřen a slouží pouze jako lávka pro pěší.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky most, Karlovy Vary, diagnostika, Ostrovský most, dron, dvojčata, výběrové řízení, Ohře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitální dvojče Ostrovského mostu vyrobí specialisté pomocí dronu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.