Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sloupky zamezující vjezd do centra lázeňského území v Karlových Varech jsou připraveny

Nyní se vedení města snaží nastavit co nejoptimálnější podmínky, které zahrnou všechny subjekty, které mají mít možnost nové zařízení ovládat. Důvodem instalace sloupků je snaha o zklidnění dopravy v centru města, kde projede až dva a půl tisíce vozidel za den.

„Sloupky jsou nainstalované, vyzkoušené a my nyní nastavujeme parametry vjezdů jednotlivých subjektů, které na kolonádu musí mít vjezd umožněn,“ popisuje současnou situaci náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík.

Důvodem instalace zařízení, které má výrazně omezit vjezd automobilů do lázeňského centra je hlavně snaha hostům nabídnout větší klid, čistější vzduch a samozřejmě i bezpečnost. „Máme statistiky průjezdů lázeňským územím a stává se, že tudy projede až dva a půl tisíce vozidel za den, což je samozřejmě obrovské číslo,“ doplňuje radní Martin Dušek.

Pohyblivé sloupky je možné ovládat několika způsoby. Jednak jsou vybaveny čtečkou poznávacích značek automobilů, dají se ovládat speciálním čipem a navíc u nich bude kamerový systém napojený na městkou policii, která je bude umět také spustit na dálku.

„Prioritu mají samozřejmě složky Integrovaného záchranného systému. Systém bude znát jejich poznávací značky, ale budou mít i vlastní čip, kterým sloupky zasunou. Další jsou samozřejmě majitelé objektů v lázeňském území, zásobování a další subjekty, které sem musejí vjíždět. Vedeme debatu i s taxikáři, kteří namítají, že pokud nebudou mít možnost průjezdu, cesta se některým zákazníkům může velmi výrazně prodražit,“ pokračuje Petr Bursík.

Popsaný byl příklad, kdy zákazník chce odvést od divadla k Bristolu, kdy by musel taxikář bez možnosti průjezdu lázeňským centrem objet celé město a to by mohlo u zákazníka vyvolat pocit, že nezvolil nejkratší možnou cestu.

„Není třeba v tomto rozhodnutí nebo samotné funkci sloupků hledat nějakou velkou vědu. Je to zařízení, které běžně funguje v řadě velkých evropských a některých českých měst a nikde s tím není žádný zásadní problém,“ dodal náměstek primátorky s tím, že nákup zařízení, všech dalších komponentů a instalace vyšla město na devět set tisíc korun.

Diskuse o provozu sloupků tak zřejmě ještě nějakou chvíli potrvají. Důležitá je ale informace, že se vedení města chystá podobná opatření zavádět i do budoucna a na dalších místech. Instalace dalších sloupků je ale závislá na dostatku záchytných parkovišť a celém systému takzvané dopravy v klidu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kopál/mmkv

Štítky doprava, omezení, výsuvný sloupek, lázeňské území, Karlovy Vary, instalace, Martin Dušek, Bristol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloupky zamezující vjezd do centra lázeňského území v Karlových Varech jsou připraveny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.