Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Za jediný týden zasahovali hasiči u rekordního počtu sedmi ztracených houbařů. Jednoho našli mrtvého

Za jediný týden zasahovali hasiči v Karlovarském kraji u sedmi případů, kdy buď pátrali po ztracených houbařích nebo pomáhali návštěvníkům lesa s transportem totálně vyčerpaných a dezorientovaných houbařů do civilizace poté. Jedna pátrací akce bohužel měla smutný konec. Ztraceného houbaře se podařilo nalézt bohužel už mrtvého.

K transportu osob využívají hasiči terénní čtyřkolky, pro které je sjízdná i většina lesních cest. Při pátrání po osobách se kromě nasazení většího počtu hasičů a policistů v rojnici využívají rovněž moderní technologie. Například zobrazení propátraného území propsaného přímo do digitálních map či nasazení dronů s kamerami a termokamerami.

Pomoci může i operační středisko s telefonním centrem tísňové linky, tak jak tomu bylo při jedné události. „Na linku 112 se dovolala houbařka, která požádala o pomoc s navedením na správnou cestu. Oznámila, že společně s další osobou jsou v lese na houbách a momentálně netuší, kde přesně se nachází a jak se dostat bezpečně domů. Funkce AML, tedy určení polohy volajícího pomocí souřadnic, našla na mapě, kde se houbařky nacházejí,“ informoval mluvčí hasičů Martin Kasal.

Operátorka tísňové linky po telefonu navigovala volající, kterým směrem mají jít. Zároveň operační středisko vyslalo naproti ztraceným osobám terénní vozidlo. Do půl hodiny se hasiči i ztracené houbařky potkali. „Ze sedmi zmíněných případů se šestkrát podařilo ztracené či vyčerpané houbaře najít a bezpečně dopravit domů. Pátrací akce u Krásné u Aše v neděli dopoledne skončila nalezením pohřešovaného muže bez známek života,“ uvedl mluvčí Kasal.

Na houby odešel minulý pátek odpoledne osmasedmdesátiletý muž z Chebska. „Od té doby byl nezvěstný. Diabetik se obtížně pohyboval a při chůzi používal hůl. Policisté po zmizelém seniorovi vyhlásili celostátní pátrání. Při rozsáhlé pátrací akci v neděli našli hasiči a policisté v lese muže mrtvého,“ řekla k tragickému případu mluvčí policie Zuzana Chraňová.

Do lesa jen s plně nabitým telefonem

Pro snížení rizika, že se houbaři v lese ztratí či dojde k jejich vyčerpání, je potřeba dodržovat několik základních pravidel. V první řadě je nutné, aby houbař vždy před odchodem do lesa řekl někomu blízkému, že odchází do lesa, v jakých místech se hodlá pohybovat a také kdy předpokládá, že bude zpět. Při tomto plánování je nutné nepřeceňovat své síly s ohledem na aktuální zdravotní stav a fyzickou kondici, na předpokládaný terén a také na počasí. Je dobré mít u sebe plně nabitý telefon a není od věci mít s sebou i náhradní zdroj. Pokud to daný telefon umožňuje, tak mít zapnutou funkci sledování polohy a například mít v telefonu i mapy, ideálně v offline verzi.

„Přesnou polohu umožňuje funkce AML, je možné využít rovněž aplikaci Záchranka, která dokáže v těchto případech rovněž pomoc s přivoláním pomoci i určením polohy. Při ztrátě orientace a nemožnosti využít telefon s mapami je dobré najít dominantu v terénu, značenou turistickou cestu ideálně s rozcestníkem či takzvaný bod záchrany. Ve všech případech je důležitá nečekat se žádostí o pomoc příliš dlouho. Pokud ke ztrátě orientace či vyčerpání v lese dojde a dotčený si není jistý, zda si dokáže pomoc sám, tak by neměl na nic čekat a ihned volat o pomoc. Pátrání a záchrana z lesa v nočních hodinách je totiž složitější než za denního světla,“ dodal mluvčí hasičů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

Štítky ztracení houbaři, hledali houbaře, pátrání po osobách, záchrana osob, houbaři, sběr hub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za jediný týden zasahovali hasiči u rekordního počtu sedmi ztracených houbařů. Jednoho našli mrtvého  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.