Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Lidé v Karlovarském kraji pořizovali s pomocí dotací hlavně tepelná čerpadla

Karlovarský kraj dosud rozdělil z dotací na pořízení nových zdrojů vytápění mezi 2358 žadatelů téměř 304,2 milionu korun. Nejčastějším druhem vytápění, na který přecházejí lidé v Karlovarském kraji ze starých kotlů na tuhá paliva, je tepelné čerpadlo.

"V poslední době je zajímavý výrazný odklon od spalovacích zdrojů k tepelným čerpadlům, která se postupem všech vln stala dominantním zdrojem výměn. Naopak v případě nízkopříjmových skupin obyvatel sledujeme trend směrem ke kotlům na biomasu," uvedla mluvčí kraje Jitka Čmoková. Tepelná čerpadla se instalovala nejčastěji, a to ve všech vlnách dotační podpory. "Měla podíl přes 50 procent. Za nimi se umístil zájem o plynové kondenzační kotle, tam je to kolem 25 procent napříč všemi vlnami. Tyto kotle už ale v poslední vlně podporovány nejsou," upřesnila Čmoková.

Od září začne platit zákaz používání nejstarších kotlů na tuhá paliva a dotační program na jejich výměnu, který je určen pro nízkopříjmové domácnosti, je stále otevřen. "Poslední výzva nízkopříjmových výměn běží již druhým rokem. Původní chladný zájem o výměnu vystřídal poslední měsíce zájem enormní. Zdá se tedy, že řada občanů nechala výměnu na poslední chvíli," dodala mluvčí.

Krajské statistiky potvrzuje i Jiří Zaoral, jednatel firmy z Tatrovic na Sokolovsku, která se instalací ekologického vytápění zabývá přes 12 let. "Pokud lidé nemají v místě bydliště plynové vedení nebo v něj nemají důvěru, peletky nemají kde uskladnit nebo jim tento druh vytápění připadá pracný, je vlastně tepelné čerpadlo jasnou volbou. Výrobou tepelných čerpadel se postupně pro velký zájem začaly zabývat i firmy, které se do té doby věnovaly hlavně výrobě uhelných, peletkových a plynových kotlů. Aktuálně je i velkým trendem kombinace více druhů vytápění. Zájem roste i o fotovoltaiku, která je sice nákladnější, ale pro potřebu běžné domácnosti ideální," popisuje Zaoral.

Podle něj je při výběru druhu vytápění i firmy, která jej nainstaluje, důležité přemýšlet nad zajištěním servisu a dalších následných služeb. Proto Zaoral nedoporučuje hledět pouze na cenu, ale také na blízkost dodavatelské firmy a spektrum jejích služeb. "Většina firem nabízí i zpracování kompletní administrativy okolo žádosti o dotaci. Ta je o zprostředkování potom samozřejmě pokrácena, ale zákazník s tím nemá starosti," uvedl.

Zaoralovu firmu si vybrala i Kateřina Černá, která letos na jaře koupila starý, přibližně 90 metrů čtverečních velký dům ve Svatavě na Sokolovsku. Před blížící se zimou zvažuje, které vytápění zvolit, jelikož předchozí majitel měl právě kotel na tuhá paliva. "Protože mám u domu pozemek, zvolím tepelné čerpadlo v takzvaném režimu země - voda, kdy mi bude do hloubky 1,2 metru do země zasazena síť z potrubí. V příštím roce ještě musím dům nechat zateplit," řekla.

Častější a na instalaci jednodušší variantou tepelného čerpadla je vzduch - voda, kdy je k domu umístěno čerpadlo bez zásahu do zahrady nebo při absenci pozemku. Podle Zaorala mají obě varianty své výhody i nevýhody a záleží hlavně na finančních a prostorových možnostech a preferencích zákazníka.

Před výměnou musí žadatel o dotaci zajistit revizi starého kotle. Právě chybějící platná revize je podle statistik kraje nejčastější chybou v žádostech. "Každá vlna žádostí byla svým způsobem unikátní a měla jiné problémy. Nejčastější chybou nízkopříjmových domácností ale je, že žadatelé zapomínají zaslat dokumenty prokazující nízký příjem, tedy například rozhodnutí o přidělení starobního důchodu. Tyto záležitosti jsou však napravitelné, a tudíž v drtivé většině případů nevedou k vyřazení žádosti. Obecně se snažíme žadatelům s podáním žádosti co nejvíce pomoci," řekla krajská mluvčí. Správné využití dotace podle ní kontroluje kraj na vybraném vzorku podpořených výměn přímo na místě u žadatele, a to jak před proplacením dotace, tak následně v období udržitelnosti. Na místě je ověřeno, že je kotel instalován a v provozu.

Dotační výměny kotlů eviduje poskytovatel napříč celým krajem, nejvíce jich bylo na Karlovarsku, následuje Chebsko a Ašsko. Právě na Chebsku také vzniká v obci Hranice s přibližně 2100 obyvateli projekt takzvaného prvního vodíkového města v Česku. V závěru letošního roku se tam připojí až 360 domácností na směs zemního plynu s až deseti procenty vodíku.

"Do místní sítě začneme dodávat směs zemního plynu s vodíkem v úrovni do deseti procent vodíku," řekl manažer inovačních projektů společnosti GasNet Jan Červenka. Podle něj je velkou výhodou Hranic poloha na konci distribuční sítě. Plyn s vodíkem se tedy bude dostávat pouze ke konkrétním odběratelům a distributor bude mít celý proces pod kontrolou. Zároveň je tam jedna z nejnovějších sítí, kdy je zakopané potrubí z materiálu, který distribuci směsi plynu a vodíku vyhovuje. Uskutečnily se tam kontroly odběrných plynových zařízení u domácností vytápěným plynovým kotlem nebo těch, které na zemním plynu vaří.

Cena plynu se podle Červenky po jeho smísení s vodíkem nezmění, obyvatelům bude dál dodávána energie za ceny, které mají nasmlouvané. "Není důvod k žádným obavám, směs zemního plynu s vodíkem je možné používat se stávajícími spotřebiči. Je nutné k tomu přistupovat s respektem stejným jako k zemnímu plynu," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky tepelné čerpadlo, dotace na kotle, kotlíková dotace, staré kotle, tuhá paliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Karlovarském kraji pořizovali s pomocí dotací hlavně tepelná čerpadla  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.