Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Náborové příspěvky pro zdravotníky se v Karlovarském kraji osvědčují

Až 80 procent zdravotníků, kteří přišli do Karlovarského kraje pracovat za přispění náborového příspěvku, po uplynutí tříletého smluvního závazku v kraji zůstává. V uplynulých pěti letech podpořil kraj motivačním náborovým příspěvkem 201 zdravotníků, z toho 83 lékařů. Novinářům to řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN) s odvoláním na souhrnnou zprávu, kterou rada kraje o motivačních programech pro zdravotníky obdržela.

„Zpráva shrnuje celkové období, kdy jsou poskytovány náborové příspěvky v našich zdravotnických zařízeních od roku 2018. Vynaložili jsme do konce roku 2023 celkem 55 milionů korun, ten program pokračuje i v letošním roce, kdy je poskytováno zhruba dalších deset milionů korun. A pro nás je velmi pozitivní jednak ten absolutní počet těch lékařů a zdravotníků, kteří sem přišli, ale také skutečnost, že po skončení té vázací doby, která je tři roky, tak 80 procent lékařů a zdravotníků tady zůstává už natrvalo. Takže ta účinnost toho programu je velmi vysoká," řekl hejtman Petr Kulhánek.

Zavedení motivačního náborového příspěvku pro lékařský i nelékařský personál vzniklo jako snaha o řešení jeho nedostatku. Nejprve kraj podporoval nábor pracovníků pouze do nemocnic poskytujících akutní lůžkovou péči na území Karlovarského kraje. „Nedostatek personálu se však projevil i u ostatních poskytovatelů zdravotní péče, a proto jsou příspěvky od roku 2022 poskytovány i zaměstnancům zdravotnické záchranné služby a Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku na Karlovarsku," doplnil Kulhánek.

Výše finanční podpory od Karlovarského kraje je při celém úvazku jednorázově 600 000 korun pro primáře, 400 000 korun pro lékaře a 150 000 korun pro sestru. Karlovarský kraj zavedl i stipendijní program pro studenty lékařských vysokých škol a v jednání je i dotační program pomáhající s úhradou školného pro studenty vysokých škol, například bakalářského oboru všeobecné ošetřovatelství nebo zdravotnický záchranář

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky náborový příspěvek, nedostatek lékařů, nábor lékařů, motivační příspěvek, lékařská péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náborové příspěvky pro zdravotníky se v Karlovarském kraji osvědčují  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.