Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Hasiči pomáhají se záchranou srnčat před sekačkami, pomocí dronů hledají mláďata ukrytá v trávě

Až 60 tisíc čerstvě narozených srnčat každoročně zahyne při senosečích. Když slyší hluk, tak neutíkají a instinktivně se přikrčí k zemi. Před blížící se sekačkou tak nemají šanci uniknout. Zachránit se je snaží řada spolků, pro které jsou neocenitelným pomocníkem drony. Ty mají také hasiči v Karlovarském kraji, a tak se i oni zapojují do záchrany bezmocných mláďat.

„Letošní sekání travních porostů začalo o něco později než v předchozích letech. I tak se na loukách stále mohou ukrývat srnčata, která ještě nejsou dostatečně velká, aby sama utekla před nebezpečím zemědělských sekaček. Po dohodě s dobrovolníky se tak hasiči z HZS Karlovarského kraje opět připojili k této vyhledávací akci,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Pro piloty dronů se jedná o velmi dobrý praktický výcvik ovládání dronu a zároveň i přípravy a taktiky při propátrávání prostorů. „Od začátku června se zapojili sedmkrát do pátrání na různých místech. Je potřeba louky nachystané na sekání propátrat při rozednění,“ pokračuje Kasal. V takto brzkých hodinách pracují právě proto, že na termovizi nejlépe vidí ukrývající se mláďata. S drony létají ve výšce zhruba 20 až 30 metrů. Zároveň místo pěšky prohledávají také skupiny dobrovolníků.

„Pro obsluhu bezpilotních prostředků jsou u HZS Karlovarského kraje odborně proškoleni hasiči ze stanice Ostrov a Karlovy Vary. Jejich zapojení do vyhledávání srnčat a dalších mláďat ukrytých ve vysoké trávě bude pokračovat, dokud to podle dobrovolníků z iniciativy Stop sečení srnčat bude potřeba,“ uzavřel Kasal. Více o projektu najdete na webových stránkách stopsecenisrncat.cz, kde najdete i informace, jak se třeba zapojit do akce jako dobrovolník. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky stop sečení srnčat, senoseče, mláďata, dobrovolníci, drony, dron s termokamerou, HZS Karlovarského kraje, hasiči pomáhají

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči pomáhají se záchranou srnčat před sekačkami, pomocí dronů hledají mláďata ukrytá v trávě  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.