Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Falešná stránka se tvářila jako web banky, žena tam vyplnila své údaje a přišla o desítky tisíc

Podvodníci dokážou zfalšovat už kdeco. Telefonní čísla, inzeráty nebo dokonce internetové stránky českých bank. Na jednu takovou narazila i devětašedesátiletá žena z Karlovarska. Na první pohled jí nepřišlo nic podezřelé a začala vyplňovat potřebné údaje. Přihlašovací jméno, heslo i následný kód z SMS zprávy. Pak už jen viděla, že jí okamžitě odešla z účtu platba ve výši 80 tisíc korun.

„V přesně nezjištěnou dobu vytvořila neznámá osoba falešné internetové stánky, které svým grafickým znázorněním odpovídaly oficiálním webovým stránkám jedné z bankovních společností,“ uvedl policejní mluvčí Jan Bílek. Odborníci upozorňují, aby lidé nevyhledávali stránky bank přes vyhledávač, ale přes kolonku pro webové adresy. Touto radou se ovšem neřídila devětašedesátiletá žena z Karlovarska.

„Do vyhledávače na internetu zadala jméno bankovní společnosti, přičemž klikla na první odkaz na webové stránky, které se jevily jako stránky oficiální, i když se jednalo o stránky falešné. Dále měla žena do formuláře zadat své přihlašovací údaje, kdy jí obratem přišla SMS zpráva s kódem, který žena do formuláře zadala. Dále zadala i druhý kód, přičemž jí ihned na to z bankovního účtu odešla jedna platba. Dále došlo k dalším neúspěšným pokusům o další platby, které ale nebyly zpracovány,“ pokračuje mluvčí.

Žena přesto přišla o 80 tisíc korun. „Karlovarští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě prokázání viny hrozí neznámé osobě trest odnětí svobody až na osm let,“ uzavřel Bílek.

Jak poznat falešné stránky banky?

Jak už jsme psali výše, základem je psát adresu banky do horního řádku a ne do vyhledávače. Pokud se podvodníci snaží, lze falešnou stránku odhalit jen velmi těžko. Většinou ale pachatelé cílí hlavně na hesla a ostatním věcem nevěnují přílišnou pozornost. To by nás ale mohlo varovat. Nejdou rozkliknou některé záložky nebo se stránka chová divně? I to může být znamením, že něco není v pořádku.

Policie radí:

  • Nepřihlašujte se do internetového bankovnictví pomocí vyhledávače.
  • Správnou adresu internetového bankovnictví zadávejte rovnou do adresního řádku prohlížeče.
  • Mějte tu správnou internetovou adresu uloženou v oblíbených záložkách vašeho internetového prohlížeče.
  • Do internetového bankovnictví se nikdy nepřihlašujte přes odkazy, které vám někdo pošle.
  • Než opíšete kód z bezpečnostní SMS, pečlivě si přečtěte, čeho se daný kód týká, a nikam nezadávejte kód, pokud zrovna tuto akci neprovádíte vy z vaší vůle.
  • Ideální je si zřídit mobilní aplikaci internetového bankovnictví, prostřednictvím které se budete vždy přihlašovat.
  • Nikdy nepotvrzujte nic, co sami neděláte,
  • Pokud zjistíte, že jste se stali obětí podvodu, ihned volejte svou banku k zablokování účtu, proveďte kopii falešných internetových stránek (Print Screen obrazovky vašeho počítače), vše oznamte na nejbližší oddělení Policie ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky internetový podvod, falešné stránky banky, internetové bankovnictví, kyberpodvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešná stránka se tvářila jako web banky, žena tam vyplnila své údaje a přišla o desítky tisíc  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.