Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kriminalita v Karlovarském kraji loni mírně vzrostla, přibylo kyberzločinů

Kriminalita v Karlovarském kraji vzrostla v roce 2023 o dvě procenta, oproti roku 2022 zaznamenali policisté o 102 trestných činů více. Celkem jich v minulém roce bylo v kraji spácháno 5 041. Trestných činů přibylo výrazněji na Karlovarsku, o něco méně pak na Sokolovsku, na Chebsku naopak kriminalita klesla. Tíživá situace je podle policistů u kybernetické trestné činnosti. Případů každoročně přibývá, navíc je složité je objasnit, řekl novinářům krajský policejní ředitel Michal Šavrňa.

Pachatelé kybernetické kriminality podle něj využívají v prostředí internetu sofistikovanější způsoby páchání trestné činnosti a její objasnění je náročnější. I z tohoto důvodu se policisté zaměřují na zvýšenou preventivní činnost.

„Kybernetická kriminalita nás trápí jako v celé republice. Dochází tam k pozvolnému nárůstu, pohybujeme se mezi deseti až 13 procenty. Sami se prevencí zabýváme, akorát potřebujeme ji intenzivně přenést na veřejnost. Čím více budou lidé bdělí a ostražití, nebudou nabíhat velmi lehce podvodníkům," řekl náměstek policejního ředitele Josef Rada.

Mírný nárůst trestných činů policisté v kraji zaznamenali u majetkové kriminality. Naopak ubylo případů násilné, mravnostní nebo hospodářské kriminality. Policisté stíhali za minulý rok 2 707 lidí, z toho 1 444 bylo recidivistů. Je to o 220 lidí více než v roce 2022, což je navýšení o 8,3 procenta. Objasněnost loňských případů s dodatečně objasněnými skutky z předchozích let činí 63,94 procenta, což je nad celorepublikovým průměrem, který je přibližně 55 procent.

Od počátku roku vyšetřovali kriminalisté šest vražd a pokusů o ně, přičemž u všech se podařilo zjistit pachatele. Šlo tři dokonané a tři nedokonané vraždy. Nejvíce - tři, byli spáchané na Karlovarsku, kde se stala i poslední vražda minulého roku. Muž tehdy uškrtil svého známého a jeho tělo vhodil do kontejneru. Rozsáhlá pátrací akce se uskutečnila na skládce komunálního odpadu v Činově u obce Stružná, kde se po několika hodinách podařilo najít tělo pohřešovaného muže.

Dopravních nehod bylo loni v regionu podobně jako v roce 2022. Policisté v roce 2023 řešili 2 670 dopravních nehod, při kterých bylo 15 lidí usmrceno. V roce 2022 zemřelo při dopravních nehodách 12 lidí. Přibylo lehce zraněných účastníků nehod, naopak těžce zraněných ubylo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, kriminalita, nehoda, policie, 2023, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita v Karlovarském kraji loni mírně vzrostla, přibylo kyberzločinů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.