Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přechody Boží Dar a Vejprty zablokovaly ráno protesty německých farmářů

Hraniční přechod Boží Dar - Oberwiesenthal na Karlovarsku byl dnes ráno asi tři hodiny uzavřen kvůli protestu německých zemědělců. Ráno zablokovali na německé straně i přechod Vejprty - Bärenstein na Chomutovsku. Průjezdný je zhruba od 14:30. Policie situaci monitoruje a dopravu odkláněla na jiné přechody. V Plzeňském kraji není uzavřený žádný přechod, větší počet strojů pouze ztěžuje průjezd na přechodu Folmava - Furth im Wald, zjistila ČTK.

„Krátce před 11:00 jsou všechny hraniční přechody v Karlovarském kraji plně průjezdné. Na Božím Daru situaci stále monitoruje policejní hlídka a v případě potřeby bude situaci řešit. To znamená, že pokud by byl hraniční přechod opět neprůjezdný, tak budou policisté řidiče navádět na objízdné trasy," sdělil mluvčí karlovarské krajské policie Jan Bílek.

V Karlovarském kraji lze do Saska jet i přes Kraslice nebo Vojtanov na Chebsku, v Ústeckém kraji mohou řidiči volně přejíždět mezi Německem a ČR přes Horu Sv. Šebestiána na Chomutovsku a další přechody v regionu. Podle informací policie jsou tyto přejezdy stále volně průjezdné.

Hraničním přechodem ve Vejprtech nebylo možné projet celé dopoledne. „Momentálně je přechod průjezdný. Na německé straně ještě je zemědělská technika, ale přechod neblokuje," řekla ČTK ve 14:30 policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Němečtí zemědělci protestují proti škrtům v zemědělství po celé zemi. Velkou blokádu uspořádali podle deníku Passauer Neue Presse v bavorské obci Philippsreut na hranicích s Českem. Přechod v jižních Čechách Strážný tak byl několik hodin neprůjezdný, otevřel se před 11:00.

Čeští řidiči musí počítat s komplikacemi také na dálnici D8, která spojuje Prahu s Drážďany, v jejichž okolí zemědělci znepřístupnili dálniční nájezdy. „Máme u hranic hlídky," řekl ČTK mluvčí policie v Ústeckém kraji Kamil Marek. Traktory a další zemědělskou technikou blokují i dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

V bavorském Freyungu se brzy ráno zemědělci shromáždili na parkovišti jednoho ze supermarketů, odkud se pomalou jízdou vydali v koloně k hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný.

V Plzeňském kraji nejsou kvůli protestu zemědělců uzavřeny žádné hraniční přechody, řekl policejní mluvčí Ondřej Hodan. Vyšší počty strojů farmářů podle něj omezují průjezd pouze přes druhý největší přechod Folmava - Furth im Wald na mezinárodním tahu I/26 Plzeň - Domažlice a dále do Německého Chamu a Řezna. Průjezdné to ale je, dodal. Protest by měl podle Hodana končit v úterý kolem 18:00.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, Německo, doprava, zemědělství, demonstrace, Karlovarský, Ústecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přechody Boží Dar a Vejprty zablokovaly ráno protesty německých farmářů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.