Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Karlovarský kraj zavede pravidla pro personální obsazení sociálních služeb

Karlovarský kraj zavede pravidla pro personální obsazení sociálních služeb a podmíní jejich dodržováním kapacitu služeb. Na splnění podmínek budou mít ale služby čas, rozhodujícím rokem bude rok 2026, kdy se bude posuzovat zařazení jednotlivých služeb do sítě služeb pro rok 2027. Opatření má zajistit dostatečné personální zajištění pobytových služeb, řekl Robert Pisár (STAN) krajský radní, který má v gesci sociální služby.

Nastavujeme minimální personální standard pro pobytové služby, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a domovy pro osoby se zdravotním postižením. Chceme zajistit, aby ve všech těchto službách bylo dost personálu v přímé péči. Je tam určitý matematický model, který popisuje, na jakou kapacitu je potřeba kolik zaměstnanců. Ale abychom neléčili ty služby šokovou terapií, tak jsme tento model snížili na 85 procent," popsal Pisár.

Nedostatek personálu v pobytových sociálních službách se podle Pisára aktuálně týká jen několika zařízení. Pokud nový model vstoupí v platnost, tak na jeho dodržení by bylo potřeba ve všech pobytových službách v Karlovarském kraji posílit personál zhruba o 17 zaměstnanců.

Karlovarský kraj začne sledovat personální zajištění služeb už v roce 2024 a 2025, sociální služby tak budou motivovány k tomu, aby odpovídající počet pracovníků zajistily. Pokud se jim to nepodaří, může kraj, který přerozděluje státní prostředky na činnost sociálních služeb, rozhodnout buď o snížení kapacity konkrétních zařízení nebo případně i o nezařazení do sítě služeb, čímž by tato zařízení přišla o většinu peněz na činnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, správa, sociální, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zavede pravidla pro personální obsazení sociálních služeb  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.