Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Veterinární pohotovost by mohla začít fungovat v Karlovarském kraji, zastupitelé jednají se zvěrolékaři

Zástupci Karlovarského kraje v současné době intenzivně jednají s místními zvěrolékaři, aby mohla v kraji fungovat veterinární pohotovost. Vypadá to, že se rýsuje dohoda a služba by mohla být dostupná o víkendech v domovských ambulancích jednotlivých veterinárních lékařů, kteří se do systému zapojí.

Karlovarský kraj vznik veterinární pohotovosti podpoří organizačně, a to vytvořením webové stránky, kde majitelé domácích mazlíčků najdou seznam zapojených ordinací včetně rozpisu služeb, adres a kontaktů.

„Absenci veterinární pohotovosti vnímám jako velký problém pro občany Karlovarského kraje. Řešením jsme strávili dlouhou dobu, během které jsme absolvovali několik kol jednání s veterináři. Diskutovali jsme několik variant, jak pomoci vzniku pohotovosti. Vše ale závisí na vzájemné dohodě mezi veterináři, již budou ochotní se do systému zapojit,“ uvedl krajský radní Vít Hromádko (SNK1), který má na starosti oblast rozvoje venkova a zemědělství.

Kraj podle něj v těchto jednáních slouží jako mediátor, který se snaží vést dialog a zapojené strany motivovat. „V případě, že se to povede, Karlovarský kraj tuto službu zastřeší tím, že vytvoří a bude provozovat webové stránky s veškerými nezbytnými informacemi o veterinární pohotovosti,“ dodal Hromádko.

Zájemci najdou na webu kromě výčtu zapojených ordinací také souhrn jejich přístrojového vybavení, poskytovaných služeb a u každého veterináře bude také uvedena jeho specializace. Ordinační hodiny veterinární ambulance budou vymezeny o víkendech od 14 do 18 hodin a za ošetření bude nutné uhradit pohotovostní poplatek v zatím neupřesněné výši.

Veterináře postrádají také farmáři

Vedení kraje současně jednalo se zástupci Asociace soukromých zemědělců a shodou okolností bylo diskutováno také téma nedostatku veterinářů zajišťující péči o hospodářská zvířata. Místním farmářům totiž chybějící specializovaná veterinární péče značně ztěžuje chov zvířat, proto byly navrženy další možnosti, jak situaci řešit.

Uvažujeme o zavedení stipendií pro studenty Fakulty veterinárního lékařství se závazkem následně působit v Karlovarském kraji, podobně jako je tomu u mediků, nebo poskytnout začínajícím mladým veterinářům finanční příspěvek na vybavení ordinací,“ uzavřel radní Hromádko.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky veterinář, nedostatek veterináčů, veterinární ambulance, farmáři, veterinární pohotovost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterinární pohotovost by mohla začít fungovat v Karlovarském kraji, zastupitelé jednají se zvěrolékaři  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.