Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Průměrná mzda v Karlovarském kraji stoupla na 37 164 korun, zůstává nejnižší v ČR

Průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji stoupla ve třetím čtvrtletí letošního roku na 37 164 korun, tedy meziročně o 6,6 procenta. Reálná mzda ale klesla o 1,3 procenta. Růst spotřebitelských cen byl vyšší, meziročně činil osm procenta, Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziročně v Karlovarském kraji také mírně ubylo zaměstnanců. Průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji zůstává nejnižší ze všech krajů České republiky.

V celém Česku dosáhla průměrná mzda výše 42 658 korun, meziročně šlo o nárůst o 7,1 procenta. Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v Praze, ve třetím čtvrtletí průměrně 51 925 koruny. Ale ani sousední kraje nemají ve srovnání s Karlovarským krajem tak nízké mzdy, v Ústeckém kraji je to 39 664 koruny, v Plzeňském 41 220 korun. Při nižším nárůstu mezd v Karlovarském kraji se tak pomyslné nůžky ve výši mezd stále více rozevírají.

V Karlovarském kraji byl podle ČSÚ ve třetím čtvrtletí přepočtený počet zaměstnanců zhruba 81 100. Meziročně zhruba 400 zaměstnanců ubylo. Úbytek zaměstnanců mají i některé další kraje, v celém Česku ale počet zaměstnanců v průměru roste.

Z období prvního až třetího čtvrtletí letošního roku vzrostly mzdy v Karlovarském kraji o 7,3 procenta, a byly v průměru 36 444 koruny. Průměrný růst v Česku byl ale vyšší, a to 7,9 procenta.

V odvětvovém členění byl nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2022 v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (13,7 procenta). Následují informační a komunikační činnosti (9,0 procent), ubytování, stravování a pohostinství (8,8 procenta) a činnosti v oblasti nemovitostí (8,6 procenta). Nejnižší růst o 0,9 procenta byl v kategorii ostatní činnosti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky průměrná mzda, výše mezd, platy, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Karlovarském kraji stoupla na 37 164 korun, zůstává nejnižší v ČR  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.