Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sady Karla IV. čeká velká proměna, přibudou tam stromy, cesty i lavičky

Sady Karla IV. v Karlových Varech projdou v příštím roce výraznou proměnou. Lokalita v těsném sousedství Císařských lázní by se měla přeměnit na pobytový pak s novou zelení, mobiliářem, cestní sítí a chybět nebude ani nové osvětlení.

„Projekt obnovy Sadů Karla IV. připravujeme ve spolupráci s Kanceláří architektury města Karlovy Vary a správcem městské zeleně, tedy Lázeňskými lesy a parky Karlovy Vary. Naším záměrem je prostor více otevřít, dát vyniknout pískovcové soše Karla IV. Zároveň ale klademe důraz na citlivý zásah do stávající zeleně. Kácení proto bude minimální, naopak náhradní výsadba velkorysá a kvalitní,“ přibližuje radní města Karlovy Vary Petr Bursík (ODS).

Z bezpečnostních důvodů nechalo město pokácet čtyři stromy, konkrétně smrk, dvě břízy a jeden jírovec. Dřeviny již měly poškozené kořeny a odumřelé větve. U smrku navíc docházelo k prosychání a na bříze byly vyhnívající řezné rány.  

Se samotnou revitalizací se začne v první polovině příštího roku. Součástí vizuální proměny Sadů Karla IV. bude nová zeleň. Namísto čtyř pokácených stromů, tam nechá město vysadit nové okrasné dřeviny. Půjde o javor mléč, šestnáct jírovců pleťových, dvě třešně chloupkaté a šest lip velkolistých. „O vysazené stromy budeme samozřejmě pečovat. Pokud by došlo k jejich úhynu, vysadíme stromy nové,“ potvrzuje ředitel městské organizace Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary Stanislav Dvořák.

Prostor Sadů Karla IV. má svým novým pojetím navázat na okolí, zejména přilehlé Císařské lázně. Součástí revitalizace proto bude i navazující komunikace. „Návrh má být propojením ducha 19. století se soudobými přístupy k designu, klimatu a možnostem péče a provozu. U komunikace jsme se rozhodli navázat na historizující ráz lokality a podobu nedalekého Festivalového mostu, který jsme zrekonstruovali v loňském roce. Proto jsme pro komunikaci zvolili povrch ze žulové dlažby,“ popisuje Bursík.

Architektonické řešení Sadů Karla IV. připravila Kancelář architektury města ve spolupráci s Ateliérem Krejčiříkovi. Projektanti navrhli novou síť mlatových cest, plochu doplní nejen nové stromy a keře, ale také nové záhony s letničkami. Pro relaxaci budou doplněny klasické lavičky, obloukovité lavice a místo původního altánku je nově navržený sedací taburet. Nové bude i osvětlení, odpadkové koše a informační systém. Návrh počítá i s vybudováním autobusové zastávky se zelenou střechou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky Sady Karla IV., zeleň ve městě, Karlovy Vary, Císařské lázně, park, městský park, kácení dřevin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sady Karla IV. čeká velká proměna, přibudou tam stromy, cesty i lavičky  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.