Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Češi pijí méně piva a zbytečně za něj přeplácejí. Pokud chcete ušetřit, dejte si velké pivo, radí experti

Žádné dramatické zdražení piva se letos nekoná po masivním zdražování v loňském roce, kdy průměrné ceny piva v hospodách a dalších podnicích rostly o 14 procent. Ceny v roce 2023 vzrostly o dvě procenta. Bude však zajímavé sledovat, jak s nápojovými lístky zamává chystané přesunutí čepovaného piva do vyšší sazby DPH z 10 na 21 procent. Pokud se nestane něco neočekávaného, lidé si za pivo nejspíš výrazně připlatí.

Jiná situace je ovšem u spotřeby piva, toho se totiž už teď pije méně. „Po velkém poklesu ve druhém kvartálu o sedm procent sice následovala silná letní sezóna podpořená vysokými teplotami i během celého září, nicméně spotřeba se sotva držela na hodnotách z loňského roku. Vzhledem k očekávanému zdražování a klesajícímu spotřebnímu trendu bude zajímavé sledovat, jak se této kategorii povede zimních měsících,“ informuje Petr Sadílek ze společnosti SharpGrid, která analyzuje celý evropský trh.

Velmi zajímavý pohled nabízí srovnání různých formátů točených piv. Jednoznačně nejpopulárnější u českých milovníků piva je půllitr, který zaznamenal 79 procent všech prodaných piv, zatímco třetinek se objednává 18 procent.

Raketově roste popularita formátu 0.4l, který zatím sice představuje jen zhruba tři procenta prodaných piv, ale toto číslo se jistě bude měnit směrem nahoru. Společnost SharpGrid sleduje dlouhodobě 2000 českých provozoven a z těchto dat vyplývá, že prodej sklenic piva o obsahu 0.4l se za poslední dva roky více než zdvojnásobil. Ze všech variant je však také zdaleka nejdražší, což je dáno vyšším poměrem minipivovarů a některých prémiových typů piv.

„Když si dnes Čech v podniku objedná klasický půllitr, platí letos v přepočtu za jeden litr piva 98 Kč. Za třetinku se dostane na cenu 123 Kč za litr. A za 0.4l? Rovných 139 Kč - což je o 42 procent více než kolik zaplatí za pivo v půllitru,“ uvedl Martin Müller ze společnosti SharpGrid. Nejlépe je to vidět na hypotetické situaci, kdy by se člověk vydal do hostince se záměrem utratit 200 Kč. Pokud by si objednával půllitry, vešly by se mu do objednávky čtyři, zatímco 0.4l piva jen tři. Za stejnou částku by si tak v případě půllitrů dopřál celkem dva litry piva, zatímco kdyby popíjel ze 0.4l sklenic, zůstal by na 1,2 litrech.

„V době rapidní inflace a klesající spotřeby piva je trochu paradoxní, že Češi stále více upřednostňují nejdražší variantu piva, místo aby sáhli po mnohem výhodnějším půllitru. S trochou nadsázky by se dalo říct: Chcete ušetřit? Dejte si velké,” shrnuje Petr Sadílek, zakladatel společnosti SharpGrid.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky ceny piva, pití piva, spotřeba piva, pivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi pijí méně piva a zbytečně za něj přeplácejí. Pokud chcete ušetřit, dejte si velké pivo, radí experti  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.