Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kvůli těžkému sněhu bylo v Karlovarském kraji 24 000 domácností bez proudu

, aktualizováno 28. listopadu 2023, 11:37

Rozsáhlé výpadky proudu má za následek sněžení, které v noci na dnešek zasáhlo Karlovarský kraj. Bez proudu bylo k 8:00 až 24.000 domácností, řekla mluvčí ČEZ pro západní Čechy Soňa Holingerová. Případů, kdy popadané stromy poškodily vedení elektřiny, zatím spíše přibývá. Největší problémy jsou v podhorských oblastech. Na odstranění výpadků energetici od noci pracují, uvedla Holingerová. Dopoledne se ale dařilo některá přerušená vedení zprovoznit.

Zatímco ve 4:00 evidovali energetici deset výpadků na vysokém napětí, o hodinu později to bylo už 13 výpadků a k 8:00 evidovali energetici 18 výpadků. „Týká se to hlavně podhorských oblastí od Chebska až po Karlovarsko," popsala Soňa Holingerová. K 11:00 evidovali energetici 21 poruch na vysokém napětí a 19.000 domácností bez proudu. „Zatímco některé výpadky se nám daří opravovat, další vznikají, jak sníh s oteplením těžkne," uvedla Holingerová.

Bez proudu je od noci Krajková a okolí, Kraslice a Luby u Chebu, Oloví na Sokolovsku, na Karlovarsku okolí Nejdku, Hůrky, Olšová Vrata nebo Kolová. Okolo 10:00 se ale podařilo obnovit dodávky proudu do Sokolova. „Od 10:00 už jedeme v plném provozu. Do té doby jsme museli akutní lůžka přepnout na náhradní zdroj elektřiny. Některé sanitky jsme museli odklánět do jiných nemocnic," řekl Vladislav Podracký, mluvčí Penta Hospitals, která provozuje nemocnici v Sokolově.

„Lidé mohou poruchy hlásit přes aplikaci Proud nebo přes webové stránky bezstavy.cz. Samozřejmě i přes zákaznickou linku, ta ale může být kvůli četným poruchám přetížená," doplnila Holingerová.

Na likvidaci následků sněžení pracují i hasiči. Ti v Karlovarském kraji vyjížděli už ke zhruba 140 událostem, většinou ke spadlým stromům. Výjezdy ale zatím neustávají.

V noci na dnešek napadlo v Karlovarském kraji až 20 centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Ten láme stromy a větve. Kromě rozvodů elektřiny komplikují spadlé stromy i dopravu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky sněžení, sněhová kalamita, domácnosti bez proudu, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli těžkému sněhu bylo v Karlovarském kraji 24 000 domácností bez proudu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.