Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovy Vary každoročně doplácí přes 10 milionů za úklid černých skládek a dalšího nepořádku

Úklid nepořádku kolem popelnic a likvidace černých skládek stojí Karlovy Vary přes 10 milionů korun ročně. Tyto peníze by mohlo město investovat do jiných projektů, postěžoval si náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO). I navzdory těmto nákladům nechce magistrát zdražovat poplatky za svoz odpadu. Doufá, že lidi naučí uklízet.

Karlovarští nebudou muset v souvislosti s poplatkem za odpad sahat hlouběji do kapsy. V příštím roce totiž radnice neplánuje navyšovat částku, která se pohybuje na hranici 900 korun za obyvatele a rok. Podle náměstka karlovarské primátorky Tomáše Trtka (ANO) město ale každý rok za svoz a nakládání s odpady doplácí více než deset milionů korun.

„Tyto peníze bychom mohli použít na projekty jako je nová Náplavka. Bohužel je ale utopíme v úklidu černých skládek, okolí popelnic nebo nakládání s nebezpečným odpadem. Situace se zlepší, pokud si lidé uvědomí, že neexistuje žádný městský odpad, ale je to odpad každého z nás,“ zdůrazňuje Trtek.

Maximální možná výše ročního poplatku za odpad stanovená zákonem je 1200 korun za obyvatele. K této horní hranici zatím karlovarští radní sahat nechtějí. Věří, že se jim podaří naučit obyvatele města důkladněji třídit.

„Popelnice se někdy štítím dotknout."

„Když totiž rozpočítáme skutečnou částku, kterou ročně platíme za nakládání s odpady, dostaneme se na 1500 až 1600 korun za každého z nás. Třídění odpadu není přitom nic složitého, stačí jen chtít, trochu u toho přemýšlet a nebýt lhostejný ke svému okolí,“ myslí si náměstek. Pořádkumilovnější obyvatelům ale vadí, že popelnice jsou mnohdy přeplněné či zanedbané.

„Spíš se musí firmy naučit vyvážet popelnice, abychom nemuseli objíždět X míst, kam se odpad ještě vejde,“ postěžoval si třeba Ondřej K. „A co se naučit občas ty popelnice umýt? Člověk se pomalu štítí té popelnice dotknout,“ doplnil ho další diskutující Vladimír M.

Zákon o odpadech navíc každoročně snižuje objem odpadu, který je možné za standardních podmínek vyvézt na skládku. Původně byl tento limit 200 kilogramů na občana a rok. Pro příští rok je ale povolené množství už pouze 160 kilogramů a v dalších letech dojde k jeho dalšímu snížení.

„I proto se chceme zaměřit na takzvanou edukativní činnost a přesvědčit obyvatele města, že bez poctivého a pečlivého třídění odpadu současnou výši poplatku za odpady neudržíme. Je prostě nutné, aby každý z nás přiložil ruku k dílu,“ uzavřela primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) s tím, že velkým tématem je momentálně třídění a separování kuchyňského odpadu, který lze například kompostovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, černé skládky, svoz odpadu, poplatky za svoz odpadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

K úklidu mohou zaměstnat vězně, nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty kvůli přetíženým věznicím, I osobám v podmínce k úklidu. Recidivistům vždy hned nasadit monitorovací náramky,jinak se z toho bendobahna nevyhrabeme. Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie přestane válčit a zbrojit, vyrábět vražedný šrot bude prostředků na život a ekologii. Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Lidé se musí spojit, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou. Nejsou peníze ? Investigativci našli u nás 300 Pandora daňových rájařů (v Izraeli 665). Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...

Úterý, 28. listopadu 2023, 18:11Odpovědět

Jan Strapina

Vina je na obou stranách a to jak na straně některých problémových spoluobčanů bez rozdílu socialní třídy,tak na straně zíkonodárců!!!!!!!!!!!

Úterý, 28. listopadu 2023, 13:54Odpovědět

Karlovy Vary každoročně doplácí přes 10 milionů za úklid černých skládek a dalšího nepořádku  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.