Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Karlovy Vary chtějí posílit kontrolu parkování, spoléhat se budou na nové bezobslužné technologie

Lázeňské město se zpřísnit kontroly parkování. Pomoci by k tomu měla technologie CAM-CAR, která dokáže sama sledovat parkující auta. Podle registrační značky vozu pozná, zda má jeho majitel kartu rezidenčního stání či zda má zaplacené parkovné. Město kvůli novému systému muselo nechat upravit a vyměnit stávající parkovací automaty. Tato akce vyšla na 1,9 milionu korun.

O kontroly se bude i nadále starat městská policie, která bude mít k dispozici speciální monitorovací vůz se systémem na kontrolu parkování. Ten skenováním automaticky rozpozná registrační značky, okamžitě zjistí, zda má vůz zaplacené parkování nebo překročil zaplacenou dobu, a strážníkům tuto informaci bezodkladně přímo v terénu předá.

„Za tím účelem bylo potřeba stávající software parkovacích automatů modernizovat a doplnit je o klávesnici na zadávání registrační značky (RZ). Pro řidiče se téměř nic nezmění, jakmile řidič namačká na klávesnici parkovacího automatu RZ svého vozu, zaplatí za parkovné standardně hotově nebo platební kartou,“ přibližuje mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Z celkového počtu 29 parkovacích automatů bylo možné provést modernizaci pouze u 14 novějších typů. Úpravu softwaru a přidání klávesnic u těchto automatů na základě objednávky provedl jejich dodavatel za celkovou cenu 461 tisíc korun včetně DPH. Dalších 14 nejstarších automatů a jeden automat, který je poškozený, bylo odstraněno.

„Z těchto celkem 15 kusů bylo vytipováno osm míst, kde bude možno instalovat takzvaný totem, tedy pouze označník, na němž bude QR kód pro platby pomocí chytrého telefonu. Totem je vždy nedaleko klasického plnohodnotného parkovacího automatu, v lehce dostupné vzdálenosti, v případě potřeby je tedy možné například hotovostí zaplatit v tomto automatu,“ dodal Kopál. Za zbývajících sedm kusů starých typů automatů byly pořízeny nové přístroje za cenu celkem 1 461 159 korun. Náklady na pořízení systému mají být okolo čtyř milionů korun a město jej chce zprovoznit během příštího roku.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky parkování, parkovací automaty, cam car, automatická kontrola, parkovací místa, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary chtějí posílit kontrolu parkování, spoléhat se budou na nové bezobslužné technologie  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.