Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lázeňské lesy vybudovaly osm nových tůní, zadrží vodu v krajině a poskytnou útočiště živočichům i rostlinám

Osm nových tůní o celkové ploše 1508 metrů čtvrtečních vybudovaly v letošním roce Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary (LLPKV). Tento nový trend stavby vodních ploch má za cíl zadržet vodu v krajině a vytvořit vhodné prostředí pro obojživelníky, hmyz nebo rostliny. Tůně spadají do II. a III. zóny Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Vhodná místa vytipovali odborníci na přirozeně zamokřených plochách v katastrálním území Karlovy Vary, Kolová, Olšová Vrata a Drahovice. Cílem bylo revitalizovat současné lokality tak, aby došlo ke zlepšení vodních podmínek a zároveň se zvýšila přírodní rozmanitost krajiny.

„V prostoru nových tůní bylo nutné vytrhat pařezy a upravit terén kvůli lepšímu přístupu. Místy byly také odstraněny náletové dřeviny,“ vysvětluje ředitel LLPKV Stanislav Dvořák . Díky tomu se uvolnil prostor a zvýšil přístup světla pro rostliny i nově vzniklou vodní plochu.

„Vytěžená zemina byla rozprostřena do okolí a nově vzniklé obnažené plochy byly ponechány přirozenému zarůstání bylinnou vegetací,“ doplnila Martina Nentvichová, projektová manažerka lázeňských lesů. Tůně mají takzvané schodovité dno a z jedné strany jsou ohraničeny zemním valem. Hloubka tůní se pohybuje od 100 do 120 centimetrů.

„Parametry tůní i rozmístění vytěžené zeminy odpovídají standardům schváleným Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Při ukládání odtěženého sedimentu na místě realizace nesmíme například přesáhnout desetinásobek plochy tůně a výšku sedimentu 15 centimetrů,“ přibližuje ředitel dodržení přísných podmínek.

Stavba tůní byla finančně podpořena Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy celkovou částkou 344 889 korun. Od roku 2020 vzniklo v lázeňských lesích města Karlovy Vary již celkem 51 tůní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary

Štítky Lázeňské lesy, CHKO Slavkovský les, tůně, ekologie, ochrana životního prostředí, zadržení vody v krajině, tůně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňské lesy vybudovaly osm nových tůní, zadrží vodu v krajině a poskytnou útočiště živočichům i rostlinám  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.