Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vedení Chebu se nelíbí zrušení přímého spoje do německého Norimberka

Vedení Chebu vyjádřilo velké nespokojení nad zrušením spěšného vlaku mezi západočeským městem a německým Norimberkem. Zástupci radnice o tom tento týden informovali v tiskové zprávě.

Spoj provozuje DB Regio Bayern, s blížícím se příchodem nového jízdního řádu skončí. Vlak, který umožňuje například spojení Prahy a druhého největšího bavorského města pouze s jedním přestupem v Chebu, nově pojede jen do Markredwitz. Tam bude nutné znovu přestupovat.

„Tento krok je v naprostém rozporu s naší dlouhodobou snahou, aby se dopravní napojení do Německa po železnici zlepšilo. Bohužel se opakovaně ukazuje, že německá strana něco deklaruje a něco jiného dělá. Před nedávnem podepsali český a německý ministr dopravy společné memorandum, ve kterém obě země potvrdily svůj záměr rozšířit a zmodernizovat železniční propojení a ve kterém je konkrétně zmíněna i trať z Prahy do Norimberku přes Cheb, a teď přijde takovýto krok, který to zcela popírá. Už jsem se obrátil na naše ministerstvo dopravy a toto téma chci také otevřít na blížícím se jednání o přeshraniční dopravě v saském Chemnitz. Z přístupu německé strany jsem opravdu zklamán,“ uvedl v tiskové zprávě chebský místostarosta Michal Pospíšil.

Ten se podle radnice v problematice zlepšení dopravního napojení Chebu po železnici dlouhodobě angažuje.

„Zdá se, že se bude opakovat situace s mezistátní úmluvou z poloviny 90. let, ve které se Česká republika a Německo zavázaly, že provedou elektrifikaci trati na Norimberk. Na české straně je vše dávno hotovo, v Německu nikoliv. Německo přitom tlačí celou Evropu do Grean Dealu a co nejrychlejšího dosažení uhlíkové neutrality, ale to, že na takto vytížené trati pořád jezdí dieselové lokomotivy, mu zjevně nevadí.“   

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Cheb

Štítky norimberk, cheb, doprava, vlak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Chebu se nelíbí zrušení přímého spoje do německého Norimberka  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.