Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Alžbětiny lázně čeká rozhodnutí o jejich dalším osudu

V Karlových Varech se bude příští týden rozhodovat o budoucnosti posledního městského lázeňského zařízení, Alžbětiných lázní. O ztrátové lázně v centru města projevil zájem řetězec Hilton, který by do nich mohl investovat a doplnit lázeňské zařízení i hotelovými službami. Své stanovisko sdělí zastupitelům ve středu. Jednou z podmínek města je, aby lázně zůstaly veřejné.

Alžbětiny lázně jsou pozůstatkem z dob, kdy se lázeňské služby v Karlových Varech soustřeďovaly do specializovaných budov, jako byly například Lázně III. nebo Císařské lázně. Ty pak poskytovaly lázeňské služby hotelům v okolí. To byl i případ Alžbětiných lázní. Jenže když se v 90. letech bývalé lázeňské podniky zprivatizovaly, hlavně větší hotely si začaly budovat vlastní balneoprovozy. V současnosti je tak standardem, že balneologické procedury se odehrávají přímo v hotelech. Tyto služby jsou také veřejné, nicméně přednost v nich mají hoteloví klienti.

Poslední veřejné lázně, Alžbětiny lázně, jsou tak spíše poslední lázeňské zařízení ve městě, které je v rukou samosprávy. Jejich provoz jí ale přináší spíše starosti. V posledních letech město doplácí jen na provoz 20 milionů korun ročně. Chybí tak peníze na nutné investice, hlavně na zlepšení energetické náročnosti budovy, která byla původně postavena jen pro letní provoz.

O možném spojení Alžbětiných lázní a řetězce Hilton se má rozhodnout v listopadu

Na listopadovém jednání karlovarského zastupitelstva by měl hotelový řetězec Hilton oznámit, jestli má zájem vstoupit jako investor do Alžbětiných lázní. Poslední městské lázně jsou dlouhé roky ve ztrátě a město taktéž dlouho hledá partnera,...

O nalezení partnera, který by provozoval Alžbětiny lázně, se snažilo už bývalé vedení města. Po několika letech jednání připravilo koncesní smlouvu, podle které měl investor zrekonstruovat památkově chráněný objekt za 561 milionů korun, z toho by šlo 450 milionů z peněz města. Vybraná společnost, Royal Spa, by 25 let provozovala v budově lázně a platila by městu nájem. Budovu by pak vrátila městu ve stavu jako po rekonstrukci. Zastupitelé ale koncesní řízení nakonec nepodpořili a současné vedení města se rozhodlo jít jinou cestou.

Samotné lázeňské procedury ale provoz rozsáhlé budovy, postavené ve francouzském stylu uprostřed parku s alejemi a vodotryskem, neuživí. Bylo by proto třeba k budově dostavit i hotelovou část, ale tak citlivě, aby byl záměr v souladu s památkovou ochranou. Právě proto vedení města vkládá naděje do silného hotelové řetězce Hilton, respektive jeho značky Curio Collection, která by mohla využít lázeňských služeb vycházejících z tradice zapsané i na seznamu UNESCO.

Zástupci řetězce podle primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) městu sdělí, jestli o Alžbětiny lázně mají vůbec zájem. Podmínky případného pronájmu nebo prodeje, který také přichází v úvahu, se budou řešit až následně.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto karlovy-vary.cz

Štítky ČR, lázně, hotely, správa, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžbětiny lázně čeká rozhodnutí o jejich dalším osudu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.