Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silničáři v Karlovarském kraji obnovili techniku a nakoupili 20 tisíc tun soli

S obnoveným autoparkem a tisíci tunami soli čekají silničáři v Karlovarském kraji na příchod zimního počasí. Loňská zima patřila mezi mírnější a právě na počasí závisí vytíženost a zejména náklady na zimní údržbu. Ty se na silnicích ve správě Karlovarského kraje pohybují okolo 140 milionů korun, řekl krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), který má na starosti oblast dopravy.

„V rámci smlouvy máme na zimu nastaven paušál 142 milionů korun," uvedl Bureš. Skutečné náklady jsou ale každý rok jiné. Nerozhoduje ani tak mrazivé počasí jako spíš střídání teplot okolo nuly, kdy více sněží a vozovky namrzají.

Letos jsme dokoupili asi opět nebo šest sypačů. Nejde o navýšení stavu techniky, ale každoroční obměnu strojů," uvedl vedoucí zimní údržby Údržby silnic Karlovarského kraje (ÚSKK) Josef Bulka. Krajští silničáři letos před zimou nakoupili zhruba 20 000 tun soli. Část jim zbyla z loňska, silničáři se ale snaží, aby zásoby nezbývaly. V případě zvýšené potřeby spíš sůl ještě v zimě dokoupí.

O silnice se stará v Karlovarském kraji asi šedesátka sypačů, ale i traktory a frézy. Obsluhuje je asi stovka řidičů.

ÚSKK udržuje každoročně okolo 1800 kilometrů krajských silnic druhé a třetí třídy. Částečně udržuje i silnice první třídy, které jsou ve správě Ředitelství silnic a dálnic.

Zimní sezona pro silničáře začíná oficiálně 1. listopadem. Někdy je ale třeba vyjet i dříve. Podle Bulky to ale zatím nebylo třeba. "Zatím jsme nevyjížděli, ale 14. a 15. října to už bylo skoro na výjezd, na horách napadl sníh a držel se i na silnicích," popsal Bulka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚS Jihočeského kraje

Štítky ČR, silnice, počasí, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Karlovarském kraji obnovili techniku a nakoupili 20 tisíc tun soli  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.