Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Otřesy na Chebsku už přesáhly i třetí stupeň síly otřesů

Seismografy na Chebsku dnes zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně. Je to poprvé v současné vlně otřesů, kdy magnitudo, tedy síla otřesu, byla vyšší než tři. Otřesy se objevily po delší době ve středu. Zatím nejsilnější otřes byl v pátek, kdy přístroje ukázaly 2,6 stupně. Vyplývá to z údajů Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Zatím nejsilnější otřes se odehrál dnes před 13:00 severně od Lubů u Chebu a byl v hloubce 9,28 kilometru. Takový otřes už mohou zaznamenat i lidé. „Roj v západních Čechách pokračuje, dnešní jev M3.3 v 12:58 byl určitě pocítěn,“ uvedl na twitterovém účtu Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky.

Na Chebsku jsou kromě chvění země charakteristické dunivé zvuky, které otřes doprovází. Při síle otřesu okolo tří stupňů jsou ale škody na povrchu spíše výjimečné.

Na Chebsku se znovu třese země, nejsilnější otřesy měly zatím sílu 2,6 stupně

V Karlovarském kraji se znovu objevily silnější záchvěvy země. Zvýšená seismická aktivita začala zhruba před třemi dny. Dnes ráno měly nejsilnější otřesy magnitudo 2,6 stupně. Seismologové ale údaje z automatických měřicích stanic následně ještě...

Otřesy se na Chebsku vyskytují jako zemětřesný roj. To je takový druh seismické aktivity, při níž se seismická energie uvolní nikoli ve formě jednoho silného zemětřesení a případných dotřesů, ale sérií velkého množství (až několika tisíc) slabších jevů během několika dnů až měsíců. Velká většina rojových zemětřesení je velmi slabá a obyvatelé okolních obcí je nepocítí.

Podle seismologů nelze vyloučit, že seismický roj ještě zesílí a může pokračovat i několik týdnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CUNI

Štítky ČR, příroda, zemětřesení, Chebsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otřesy na Chebsku už přesáhly i třetí stupeň síly otřesů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.