Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovarský kraj chce po válce pomáhat s obnovou Záporožské oblasti

Karlovarský kraj bude spolupracovat se Záporožskou oblastí na Ukrajině na obnově po válce. Zástupci kraje a ukrajinské oblasti připravili memorandum o vzájemné spolupráci. Týkat by se měla v první fázi hlavně nápravy škod, které způsobila válka s Ruskem. Memorandum by mělo schválit ještě krajské zastupitelstvo, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

„My jsme zhruba před rokem byli osloveni Záporožskou oblastí prostřednictvím tamního vedení, zdali by Karlovarský kraj neměl zájem o spolupráci v obnově území po ukončení válečného konfliktu. Na to téma jsme měli několik schůzek se zástupci Záporoží. Shodli jsme se na formulaci memoranda, které deklaruje vůli obou stran se podílet a definovat možnosti, co je možné v Karlovarském kraji poskytnout," uvedl Kulhánek.

Upřesnil, že půjde hlavně o zapojení místních firem z Karlovarského kraje, které se mohou podílet na obnově infrastruktury. Může jít také o služby, které může kraj nabídnout, například lázeňské pobyty pro rekonvalescenci lidí ze Záporožského regionu.

V počáteční fázi by měla být spolupráce podle hejtmana směřována prioritně do obnovy válkou zničeného území v jižní části Ukrajiny mezi Dněprem a Azovským mořem. Sídlem správy je Záporoží. Území bylo v roce 2022 anektováno Ruskou federací. Nyní se v Záporoží odehrávají boje ukrajinské armády za osvobození území od ruských okupantů.

Jestli se spolupráce v budoucnu rozšíří i na další oblasti života, které jsou obvyklé u partnerských měst a oblastí, je zatím předčasné předvídat. To se ukáže až po skončení války, kterou Rusko na Ukrajině rozpoutalo, uvedl Kulhánek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Machač

Ať se raději starají o Karlovarský kraj. Máme tady nejnižší výdělky v republice, Nějaká Ukrajina je mně ukradená, naši mocipáni si tím jen chtějí ukázat jak jsou dobří.

Neděle, 5. listopadu 2023, 10:10Odpovědět

Karlovarský kraj chce po válce pomáhat s obnovou Záporožské oblasti  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.