Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Chebsku se znovu třese země, nejsilnější otřesy měly zatím sílu 2,6 stupně

V Karlovarském kraji se znovu objevily silnější záchvěvy země. Zvýšená seismická aktivita začala zhruba před třemi dny. Dnes ráno měly nejsilnější otřesy magnitudo 2,6 stupně. Seismologové ale údaje z automatických měřicích stanic následně ještě upřesňují. Větší výskyt otřesů a zejména těch silnějších může naznačovat příchod seismického roje, řekl dnes ČTK seismolog Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

V posledních třech dnech se síla otřesů pohybovala do dvou stupňů. Dnešní ranní otřesy už druhý stupeň přesáhly. Jde ale stále spíše o drobné otřesy, které mohou sice lidé zaznamenat, nemají ale za následek škody.

„Nejsilnější otřesy byly v 7:35 a pak v 7:50, oba měly sílu 2,6 stupně. Údaje ale budeme ještě přepočítávat. Je pravděpodobné, že je to začátek seismického roje, předpovídat zemětřesení je ale prakticky nemožné. Stane se, že aktivity třeba i po pár dnech odezní," řekl ČTK Klicpera.

Poslední otřesy lokalizovala automatická síť seismických stanic severně od Lubů u Chebu a odehrávají se v hloubce okolo osmi až deseti kilometrů.

Otřesy na povrchu mohou mít ale různé projevy v závislosti na podloží. Někdy je tak lidé pocítí intenzivněji i kilometry od epicentra, zatímco přímo nad ním jsou účinky na povrchu méně znatelné.

Podle Klicpery jsou tak pro seismology užitečná i hlášení lidí, kteří otřesy zaregistrují. Mohou vyplnit dotazník na stránkách Geofyzikálního ústavu.

Ačkoli je nejzápadnější kout České republiky dlouhodobě seismicky aktivní oblastí, v posledních letech byl poměrně klid. Poslední silnější otřes zaznamenali odborníci 10. dubna 2021, kdy zemětřesení mělo sílu 3,2 stupně. Silnější otřesy se objevily i v roce 2018. Nejsilnější otřes v zaznamenávané historii byl na přelomu let 1985 a 1986. Otřesy tehdy měly magnitudo až 4,6 stupně, a to už i praskají zdi nebo se bortí staré komíny na domech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zemětřesení, Chebsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chebsku se znovu třese země, nejsilnější otřesy měly zatím sílu 2,6 stupně  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.