Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Aši na Chebsku je o program podpory lokální ekonomiky Corrency velký zájem

Mimořádný zájem projevili lidé o projekt podpory lokální ekonomiky Corrency v Aši na Chebsku. Do prvního ročníku se zapojilo asi 40 provozoven a 2 000 lidí, přípustné maximum. Zájem byl ještě větší. Zaregistrovaní dostali od radnice zdarma 1000 takzvaných correntů, které mohou utratit u vybraných obchodníků. Téměř polovinu už lidé utratili. Vedení města chce podobný projekt zopakovat i v příštím roce, informoval ČTK starosta Vítězslav Kokoř (ANO).

Projekt má podpořit místní podnikatele a zvýšit kupní sílu obyvatel. V Aši je podle starosty nízká ekonomická a podnikatelská aktivita, zůstalo tu jen několik podnikatelů a řemeslníků, lidé tak musejí jezdit nakupovat do okolí. Mnoho z nich opustilo podnikání a šlo pracovat do Německa.

„Projekt využívá dnes okolo 40 obchodníků. Zapojilo se přes 2 000 občanů, bohužel limit byl 2 000. Bylo to poprvé, parametry jsme nastavili podle jiných měst, kde ti občané to ani nevyužili. V Aši tomu bylo naopak, tady byl zvýšený zájem," řekl Kokoř.

Dvanáctitisícová Aš uvolnila na projekt dva miliony korun. Převedla je na correnty – digitální kredity a rozdělila mezi 2000 obyvatel Aše, kteří se do systému zaregistrovali. Registrace byla spuštěna začátkem července. Každý přihlášený obdržel 1000 correntů, ekvivalent 1000 korun. Při nákupu je může použít na polovinu útraty, zbytek uhradí ze svého.

Pozitivní zpětnou vazbu má radnice také od podnikatelů. „Navštívili jsme jich asi šest a všichni byli spokojeni. Mnoho z nich překvapilo, kolik nových zákazníků jim systém přinesl. Byly to malé obchody, třeba prodejna sypaných čajů, potřeby pro chov zvířat, prodejna suchých vazeb či kadeřnictví," řekl mluvčí města Milan Vrbata.

Příští rok se chce radnice zaměřit na obchodníky s lokálními výrobky či organizátory akcí propagujících město. O alokaci peněz se bude teprve jednat.

Podobné projekty zavedli například v Kyjově na Hodonínsku, některých částech Prahy či ve Slezské Ostravě. Právě v Kyjově byl v roce 2021 spuštěn pilotní projekt, který byl pro radnici zdarma. Ve Slezské Ostravě mohou lidé využít dotaci na sportovní a rekreační aktivity.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky ČR, správa, hospodářství, finance,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Aši na Chebsku je o program podpory lokální ekonomiky Corrency velký zájem  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.