Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Požár skládky pražců se podařilo zredukovat na polovinu, kouř je stále cítit ve velké části kraje

, aktualizováno 27. srpna 2023, 19:36

Požár skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku se zatím podařilo hasičům zmenšit na polovinu. V neděli ráno snížili hasiči stupeň požárního poplachu ze zvláštního na třetí. Zásah bude pokračovat s velkou pravděpodobností i v následujících dnech. Ze spáleniště stále stoupá dým. Cítit je i ve vzdálenějších koutech regionu. Podle prvotních odhadů majitele a vyšetřovatele je škoda kolem 45 milionů korun.

„U požáru v Tisové se podařilo zmenšit plochu zasaženou plameny na polovinu. Zásah pokračuje postupným rozhrabáváním stále žhnoucích hromad v kombinaci s použitím stále velkého množství nasazených vodních proudů po celém obvodu místa požáru,“ informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Pomoci svým kolegům přijeli také hasiči z Plzeňského, Ústeckého, Středočeského a Libereckého kraje. 

Do této chvíle se podle Černého vystřídalo na místě 382 hasičů se 120 kusy techniky ze 65 jednotek. „Speciální je například mobilní monitor Ambassador, který má výkon až 22 000 litrů vody za minutu," uvedl Černý. Kvůli potřebě velkých objemů vody jsou nasazené tři velkokapacitní čerpadla Somati, která od začátku zásahu dodala přes 22 milionů litrů vody. Celou sobotu pomáhaly hasit oheň dva vrtulníky, které provedly 200 shozů.

„Z místa požáru u Tisové stále stoupá množství kouře. Kvůli změně počasí je tento kouř cítit na velké části území Karlovarského kraje. Situaci stále monitoruje chemická laboratoř. Koncentrace zplodin ve vzduchu není nebezpečná, je ale velmi obtěžující. Pokud někdo cítí dráždění kvůli kouři, doporučujeme omezit větrání,“ radí Kasal.

Štiplavý zápach cítí lidé také v Chodově, Karlových Varech, Staré Roli, Hroznětíně, Bečově nad Teplou i například až v Chomutově. „Všechny zplodiny hoření mohou být nebezpečné. Záleží na koncentraci ve vzduchu. Pouze nadlimitní množství nebezpečných látek může způsobit zdravotní problémy. Požár takového rozsahu, jaký likvidujeme od pátku v Tisové, produkuje velké množství kouře, který obsahuje stejné velké množství nebezpečných látek. Opravdu zdraví nebezpečné byly koncentrace v bezprostředním okolí místa zásahu, proto hasiči pracovali v dýchací technice. V širším okolí již byly zplodiny hoření naředěné okolním vzduchem," vysvětluje Kaslal.

Hasiči se musí pravidelně střídat. Zásah je velmi náročný. „Záchranáři během pátečního večera ošetřili tři hasiče. Jeden byl převezen s lehkým zraněním do Sokolovské nemocnice,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Radek Hes. Problém představovali také zvědavci, kteří si jezdili požár fotit a překáželi hasičské technice. Policie proto na místě řídila dopravu a do míst pouštěla pouze místní obyvatele nebo ty, kteří tam pracují. Od sobotního večera jsou silnice opět průjezdné. Oheň vzplál v pátek večer. O den později si případ přezvali kriminalisté. Škody podle odhadů dosáhnou na vyšší desítky milionů korun. Policie nevyloučila cizí zavinění

Nedaleko probíhá mistrovství ČR v požárním sportu

V Sokolově aktuálně probíhá mistrovství republiky profesionálních i dobrovolných hasičů v požárním sportu. V rámci přípravy museli hasiči vyčlenit větší počet hasičů na tuto sportovní akci, přičemž stále musí být stoprocentně připraveni vyrazit k zásahům. „Účast sportovců na mistrovství tak žádným způsobem neovlivňuje možnosti hasičů u požáru u Tisové. Na stadionu je sice aktuálně na šest set hasičů z celé republiky, jakékoliv jejich nasazení u požáru není jednak potřeba, ale navíc s ohledem na jejich momentální statut sportovců, tedy bez řádného zásahového vybavení, by to ani nebylo možné,“ vysvětluje Martin Kasal.

Posily z okolních krajů byly vyžádány hlavně kvůli potřebě speciální techniky. „Zásahová činnost má vždy prioritu nad vším ostatním, v Sokolově i u Tisové se v tuto chvíli zvládá obojí, tedy jak vrcholový sport, tak i požár ve zvláštním stupni,“ dodal Kasal.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná. Skládka pražců leží sice na jejích pozemcích, ale ty má pronajaté firma Waste Solutions. Sokolovská uhelná poskytuje součinnost při likvidaci požáru, stejně jako soukromá filma.  Její jednatel Alexandr Bolcek uvedl, že pražce a další dřevěný odpad jako například palety a špulky na kabely, které firma štěpkuje na palivo pro teplárny a elektrárny, byly uloženy volně v kójích, nebyly pod střechou. Firma se podle webu specializuje kromě likvidací autovraků a stavebních odpadů i na drcení dřevěného odpadu a zbytků po těžbě, likvidaci pražců, impregnovaných sloupů, nebezpečných a ostatních odpadů. S několika mezinárodními firmami udržuje, rekonstruuje nebo likviduje tratě a vlečky v ČR i mimo ni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky požár skládky pražců, obrovský požár, požár tisová, třetí stupeň poplachu, Sokolovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár skládky pražců se podařilo zredukovat na polovinu, kouř je stále cítit ve velké části kraje  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.