Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Program Záchranná brzda Karlovarského kraje už pomohl desítkám lidí s finančními problémy

Karlovarský kraj pomohl v rámci programu Záchranná brzda desítkám lidí najít řešení finančních problémů. Dvěma žadatelům udělil finanční dar. Program vznikl v loňském roce v reakci na prudké zdražování energií a inflaci, kdy se řada lidí dostala do existenčních problémů. Kraj tehdy vyčlenil deset milionů korun pro případy, že by lidem nepomohl státem nastavený systém pomoci. Právě důsledné využití státní podpory se ukázalo ve většině případů jako řešení.

„Může to působit tak, že Záchranná brzda neslouží, ale opak je pravdou. Žádostí nám přišla už řada. Posuzované jsou tak, že sociální pracovnice z našeho odboru sociálních věcí spolupracují se sociálními pracovníky z obcí, odkud ty žádosti přichází, a snaží se nalézt řešení, které nevede k využívání finančních zdrojů z kraje, ale k tomu, abychom využili stávající systémy, které nabízí stát. Takže jsou to dávky v hmotné nouzi, případně dávky sociální podpory. Ale jsou to také řešení, která vedou ke snížení energetické náročnosti bydlení," uvedl krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

Až teprve poté, co jsou vyčerpány možnosti pomoci od státu, přichází na řadu možnost pomoci lidem v tíživé finanční situaci z krajských prostředků. To se zatím stalo ve dvou případech. Jeden případ byl samostatně žijící muž z Kynšperska a druhý případ byl manželský pár z obce u Nejdku. U něj kraj zohlednil to, že žijí v energeticky náročném bytě s plynovým vytápěním a z nízkých důchodů nejsou schopni hradit své pohledávky. Kraj jim poskytl dar přes 50 000 korun.

Do budoucna by se podobné případy mimořádné pomoci mohly přesunout na nadační fond, který chce Karlovarský kraj založit a do kterého chce v první fázi vložit 500 000 korun. Fond by měl vyhlásit nadační programy, například na podporu zabydlování a bydlení. Klientům finančně pomůže se sháněním bytu přes stěhování až po zabydlení se v novém bytě. Podobný program podle Pisára v kraji chybí. „Nechceme suplovat stát, chceme doplnit tam, kde nám to chybí. To znamená příspěvky, případně půjčky či garance vlastníků bytů," dodal radní. V další řadě je v plánu pomoci například pěstounům nebo lidem zdravotně znevýhodněným.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Záchranná brzda, finanční problémy, peněžní dar, Karlovarský kraj, inflace, zdražování energií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Program Záchranná brzda Karlovarského kraje už pomohl desítkám lidí s finančními problémy  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.