Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na Karlovarsku mají práci zemědělci. Začala jim sklizeň

V Karlovarském kraji začala v tomto týdnu sklizeň obilovin. První kombajny vyjely do polí s ozimým ječmenem. Zemědělci v kraji zatím sklidili 31,10 procenta plochy ozimého ječmene, což představuje 2,33 procenta obilovin, vyplývá z dnešních údajů ministerstva zemědělství. Řepka se letos v regionu sklízet ještě nezačala.

Karlovarský kraj patří tradičně mezi regiony, kde začíná a končí sklizeň později než v úrodnějších krajích. Například v sousedním Ústeckém kraji začali už se sklizní ozimé pšenice a ječmene i ječmene jarního. Zemědělci už tam sklidili 72.548,37 tuny obilovin, což představuje 13,46 procenta.

V celém Česku začala sklizeň obilovin v posledním červnovém týdnu a žně jsou stále na začátku. K dnešnímu dni zemědělci sklidili 10,85 procenta ploch obilovin, což odpovídá zhruba 135.000 hektarů osetých ploch. Sklidili z nich přes 875.000 tun, z toho nejvíce ozimé pšenice a ječmene.

Nejvíce ploch v Karlovarském kraji je letos oseto ozimou pšenicí. Zemědělci ji vysadili na 10.542 hektarech půdy, což je ale o 1280 hektarů méně než loni. Méně vyseli také ječmene jarního, letos je na 2382 hektarech, i ovsa, který je na 1527 hektarech plochy.

Loni začali farmáři v Karlovarském kraji se sklizní o týden dříve. Jako první se začal sklízet ječmen ozimý, stejně jako letos. Průměrný výnos obilovin v kraji byl loni 4,25 tuny z hektaru, přičemž celostátní průměr byl 6,03 tuny z hektaru. Největší rozdíl byl u ozimé pšenice, u které v Karlovarském kraji byl výnos jen 4,65 tuny z hektaru, zatímco v celém Česku byl průměrný výnos 6,33 tuny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Kraj, Zemědělství, Karlovarský, Sklizeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Karlovarsku mají práci zemědělci. Začala jim sklizeň  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.