Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Karlovy Vary chtějí vědět, kolik ve městě létá prachu. Zmonitorují si ovzduší

O něco chytřejší budou Karlovy Vary, které očekávají přísun nových informací o stavu ovzduší. Radnice nainstalovala do vybraných míst speciální přístroje, jež mapují polétavý prach, oxid siřičitý, uhelnatý nebo dusičitý i přízemní ozon. Město si od získaných údajů slibuje, že dokáže například lépe promýšlet dopravní omezení.

Karlovy Vary spustily pilotní projekt vlastního monitoringu kvality ovzduší tento týden. Zařízení umístili pracovníci na třech místech – na Divadelní náměstí, Mlýnské nábřeží a v Zahradní ulici naproti hotelu Thermal. Úřad se ke kroku odhodlala i proto, že sběr i vyhodnocování dat potřebuje zejména Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád.

„Výsledky ale budou cenné i v mnoha dalších ohledech. Ukážou nám, nakolik jsou například účinná dopravní omezení v tomto citlivém území, případně zda opatření ještě více zpřísňovat. Cílem je udržet kvalitu ovzduší hodnou lázeňské metropole,“ uvedl karlovarský radní Petr Bursík (ODS), do jehož kompetencí spadají oblasti dopravy, životního prostředí a správa pramenů a kolonád.

Náklady na projekt, který zahrnuje měření a poskytování naměřených dat, činí přes 600 tisíc korun. Lokality zvolila radnice záměrně. Návrh konzultovala s odborníky ze Správou přírodních léčivých zdrojů a kolonád, odborem životního prostředí i úředníky. 

„Právě spuštěný monitoring potrvá dva roky. Zda v něm budeme pokračovat i později, případně měření rozšíříme i do dalších lokalit města, například mimo lázeňské území, to bude předmětem dalších debat,“ dodal Bursík s tím, že přístroje jsou umístěně na sloupech veřejného osvětlení. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, Ovzduší, Prach, Monitoring

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary chtějí vědět, kolik ve městě létá prachu. Zmonitorují si ovzduší  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.