Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průměrná mzda klesla reálně o 6,7 procenta

Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 procenta na 41 265 korun. Reálně se při započtení inflace výdělky zaměstnanců naopak o 6,7 procenta snížily. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku činil růst průměrné mzdy po očištění od sezonních vlivů 2,2 procenta.

Reálný mzdový růst se odvíjí od růstu spotřebitelských cen. Ten v letošním prvním kvartále dosáhl 16,4 procenta, což byla druhá nejvyšší hodnota v tomto století. Reálná mzda v ČR klesá šesté čtvrtletí v řadě.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl v úvodním čtvrtletí proti stejnému období předchozího roku o 8,9 procenta na 34 741 korun. U mužů činil 37 696 korun, u žen 31 856 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo podle statistiků mzdu mezi 18 601 a 65 512 korun.

Vývoj mezd byl velmi různorodý podle odvětví. Pouze v energetice mzdový růst překonal hodnotu inflace, když platy v tomto odvětví vzrostly v průměru o 23,1 procenta na 79 221 korun. „Tento vývoj souvisel s výplatou nadstandardně vysokých mimořádných odměn,“ uvádí ČSÚ v aktuální analýze trhu práce.

V ostatních odvětvích mzdy reálně klesaly. Největší meziroční pokles statistici zaznamenali ve vzdělávání, kde se kupní síla snížila o 10,7 procenta. Přesně o desetinu reálně klesla průměrná mzda v peněžnictví a pojišťovnictví.

Z hlediska vývoje mezd v regionech platí, že reálná kupní síla se meziročně propadala ve všech krajích. Nejlépe vychází ze srovnání Jihočeský kraj, kde se reálná mzda snížila o 5,6 procenta díky vyššímu nárůstu průměrné nominální mzdy, který v tomto regionu dosáhl téměř deseti procent. Naopak nejvyšší propad reálné mzdy, a to o téměř osm procent, zaznamenala v prvním čtvrtletí Praha. Přesto má hlavní město i nadále nejvyšší hodnotu průměrné mzdy v celém Česku, která činí 52 814 korun.

Objem mezd se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 9,8 procenta. Počet zaměstnanců vzrostl ve stejném období o 1,1 procenta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mzda, čsú, práce, peníze, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda klesla reálně o 6,7 procenta  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.