Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hladík: Stát povolí odstřel nebezpečných jedinců jinak chráněného vlka

Ministerstva životního prostředí a zemědělství umožní odstřel nebezpečných a problematicky se chovajících jedinců jinak chráněného vlka. Při své návštěvě Moravskoslezského kraje to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Vlk se v posledních letech vrací do české krajiny, kam také patří. Jako vrcholný predátor pomáhá například k regulaci přemnožené spárkaté zvěře, která poškozuje lesy a působí škody zemědělcům. Do české přírody tak navrací rovnováhu. Je ale nutné, abychom byli připraveni i na případy, kdy někteří vlci mohou představovat riziko,“ řekl Hladík.

Případní problematičtí vlci budou loveni ve veřejném zájmu. „Jde o to, aby se předešlo případným kritickým situacím, které by mohli tito jedinci způsobit,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Taková dohoda je součástí vznikajícího plánu obou ministerstev na případné zásahy proti problematickým jedincům vlka.

„V plánu je jasně definována spolupráce obou resortů na nalezení efektivního řešení a připravenost na případ, že problematická situace skutečně nastane,“ dodal Nekula. Vlk patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů v ČR i EU, proto jsou v plánu popsány kroky, které je třeba přijmout, aby bylo možné situace při výskytu problematických jedinců operativně řešit.

Problematické chování konkrétních jedinců vlka může mít podle odborníků různý charakter, intenzitu i příčiny. Chování problematického vlka budou vyhodnocovat pohotovostní štáby. V nich budou například zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), krajských úřadů, Českomoravské myslivecké jednoty či policie. Přizváni budou i zástupci dotčených obcí, mysliveckých sdružení i odborníci na danou problematiku.

„Pohotovostní štáb podle charakteru nastalé situace operativně rozhodne o vhodných opatřeních, od odstranění nevhodných podnětů a zamezení vznikajícího problematického chování prostřednictvím prevence, přes odstrašení až po případné odstranění problematického jedince,“ uvedl Hladík.

Na přípravě plánu se podíleli i pracovníci AOPK. „Jsme tam ve shodě. Důležité je, aby se zástupci delegovaní do štábů o situaci bavili. Aby se zvýšil monitoring dané lokality například instalací fotopastí. Pak se situace musí vyhodnotit a přijmout konkrétní opatření. V krajním případě může jít i o odstranění z populace,“ uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Podobná opatření řeší také v sousedním Rakousku. Před nedávnem na to reagovala například hornorakouská radní Michaela Langer-Weninger (ÖVP). „Musíme tedy vlka naučit, že na našich pastvinách, vysokohorských pastvinách a farmách pro něj není místo a že to tam pro něj není jednoduché,“ vzkázala. 

Spolková země v reakci na častější výskyt vlků a útoky na hospodářská zvířata pracuje na dokumentu, který by měl být veřejný v průběhu nadcházejících týdnů. Výsledek chtějí politici řešit se všemi zájmovými skupinami. Podle spolkové země by mohla pomoci chystaná vyhláška, podle ní by bylo nejspíš možné zvíře v nejkrajnějším případě zastřelit. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky česko, příroda, vlk, ministerstvo, hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladík: Stát povolí odstřel nebezpečných jedinců jinak chráněného vlka  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.