Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Geodeti s pomocí dronu mapují dosud nepřístupné a problematické oblasti, třeba lomy nebo výsypky

S pomocí speciálního dronu mapují geodeti ze Sokolovské uhelné nepřístupná a nestabilní území. Díky moderní technice mohou pořídit geodetická data také v lomech nebo v lokalitách určených pro budování průmyslových zón. Kvadrokoptéra může nést kameru nebo skener.

„Datový výstup z dronu můžeme popsat jako mračno bodů, které potom ve speciálním softwaru takzvaně ředíme a vytváříme reliéf terénu, digitální mapu území. Nesporné výhody tohoto zařízení spočívají v tom, že jej můžeme vyslat nad místa nepřístupná a problematická z hlediska bezpečnosti práce (skluzová území), dále je to pak množství dat, která dron dokáže v krátkém časovém úseku pořídit,“ popisuje František Dudek, který geodety vede.

Dron dokáže detailně mapovat území z maximální výšky 120 metrů. Součástí zařízení jsou dvě antény GPS spojené s ovladačem. „V ovladači vytvoříme plochu, kterou chceme zaměřit, dron si plochu proletí, nasnímá a vrátí se zpět na místo, odkud se vznesl. Zařízení má mnoho čidel, aby se včas dokázalo vyhnout překážce. Ve vzduchu se dron s nabitou baterií udrží téměř 45 minut. V okamžiku, kdy je baterie skoro vybitá, se dron díky umělé inteligenci vrátí zpět na místo vzletu, nebo dosedne na zem tak, aby nedošlo k jeho poškození,“ vysvětluje Martin Procházka, jenž absolvoval speciální školení, aby mohl dron ovládat.

Geodeti už pro dceřiné společnosti Sokolovské uhelné například prováděli zaměření terénu pro projekt fotovoltaické elektrárny Nové Sedlo či monitoring jižních svahů plaviště Elektrárny Tisová. „Za pomoci dronu jsme například zaměřili deponii uhelných kalů a deponii sádrovce na plavišti zpracovatelského úseku pro výpočet objemu kalů a sádrovce, část vnitřní výsypky lomu Jiří a další,“ doplňuje Procházka.

Aktuálně má dron povolení pouze pro létání nad nezastavěnými oblastmi. Do budoucna by ale geodeti chtěli získat i oprávnění pro lítáni nad domy. „Je potřeba říci, že za pomoci dronu nelze provádět všechny geodetické práce, musí se vzít v potaz jednak doba práce v terénu, mnoho času zaberou následné vyhodnocovací práce v kanceláři. Někdy je časově výhodnější provádět geodetické práce jinou měřičskou metodou za pomoci odlišných geodetických přístrojů, které máme k dispozici. Pak je sice práce v terénu časově delší, ale naopak vyhodnocovací práce nepoměrně kratší,“ uzavřel Dudek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sokolovská uhelná | Zdroj Sokolovská uhelná

Štítky Sokolovská uhelná, geodeti, geodetická měření, moderní technologie, dron, dronaři, kvadrokoptéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geodeti s pomocí dronu mapují dosud nepřístupné a problematické oblasti, třeba lomy nebo výsypky  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.