Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U bývalé sopky Komorní hůrka u Františkových Lázních vznikne nové zázemí a parkoviště

Františkovy Lázně připravují stavbu zázemí a parkoviště u bývalé sopky Komorní hůrka na Chebsku. Sloužit budou návštěvníkům před nedávnem odkryté Goethovy štoly, kteří si v ní budou moci prohlédnout zbytky jedné z nejmladších sopek na českém území. Současně správci připravují rezervační systém, kdy si zájemci budou moci zarezervovat komentovanou prohlídku, řekl novinářům Zdeněk Soukup z Národní přírodní rezervace Soos, která se stará také o Komorní Hůrku.

V návštěvnickém centru vzniknou pokladny, kanceláře, zázemí pro návštěvníky a toalety. Stavba menšího objektu vyjde asi na jeden milion korun. Současně u Komorní Hůrky připravují správci společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR obnovu naučné stezky.

Zastaralé informativní tabule obnoví a obohatí o zajímavosti z biologie, geologie či historie. Vzniknout by tam měly například popisky chráněných druhů rostlin, které se v blízkosti místa vyskytují, jako třeba orchideje.

„V současné době je připravená projektová dokumentace a prochází schvalovacím kolečkem. Centrum by mělo být velmi rychle hotové, takže si myslím, že na hlavní letní sezonu už návštěvnické centrum bude realizováno, včetně naučné stezky,“ řekl Soukup. Poté podle něj začne oficiální návštěvnický provoz v oblasti Komorní hůrky.

Komorní hůrka vznikla na rozhraní třetihor a čtvrtohor, její aktivita doznívala ještě zhruba před 10 000 lety. Goethovu štolu v ní před 180 lety nechal vyhloubit hrabě Kašpar Maria Šternberk na popud spisovatele a badatele Johanna Wolfganga Goetha. Šlo zřejmě o první důlní dílo vytvořené ne z důvodu těžby surovin, ale pouze pro vědecké účely. Štola tehdy měla rozhodnout geologický spor, zda je kopec sopečného původu nebo vznikl naplavením usazenin. Při hloubení štol narazili horníci na sopouch, potvrdilo se, že kopec je skutečně sopečného původu.

Odkrýt štolu se badatelům podařilo znovu asi před pěti lety. Vyhloubili zhruba třicetimetrovou trasu v hloubce asi 15 metrů. Podle iniciátora projektu Milana Brože z Geofyzikálního ústavu chtějí výzkumníci s rozšiřováním šachet pokračovat.

Obnova šachet i jejich zpřístupnění je součástí projektu Brána do nitra země, financovány jsou z přeshraničních česko-německých fondů. Projekt je zaměřený na geologii a vzdělávání, jehož cílem je obnovení kulturního a přírodního dědictví v konkrétních lokalitách, kromě Františkových Lázních také v Chebu a v německém Fichtelbergu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Živý kraj

Štítky ČR, správa, příroda, lázně, geologie, Františkovy Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U bývalé sopky Komorní hůrka u Františkových Lázních vznikne nové zázemí a parkoviště  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.