Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vedení města Sokolov navrhuje schodkový rozpočet s výdaji 1,13 miliardy korun

Vedení Sokolova navrhuje v příštím roce hospodařit s příjmy 700 milionů a výdaji včetně rezerv 1,13 miliardy korun. Schodek 430 milionů korun chce město krýt z přebytku hospodaření z předchozích let. Návrh rozpočtu schválili radní města, zastupitelé o něm budou hlasovat 8. prosince. Do investic navrhují radní rozdělit 250 milionů korun.

Na příští rok navrhuje radnice zhruba o 76 milionů vyšší schodek proti letošnímu roku. "Schodek budeme financovat právě z přebytku. To znamená, že 208 milionů zaplatíme z přebytku a ještě nám zůstává 220 milionů jako rezerva pro investiční záležitosti a neočekávané věci. Není to schodek, který by byl způsobený provozními výdaji, tam naopak jsme v přebytku asi 39 milionů korun," uvedl starosta Petr Kubis (ANO).

Kapitálové výdaje města, ze kterých se hradí investiční akce, mají činit 250 milionů korun, podobně jako letos. Radnice se chce zaměřit na dokončení již zahájených investic a opravu silnic a ulic. Mezi plánované významné investice patří stavební úpravy objektu bývalé hygienické stanice za 31 milionů korun, stavba vodovodu v části Hrušková za 10,6 milionu korun či dokončení rekonstrukce bytového domu v Chelčického ulici za 19 milionů korun. Z komunikací je to oprava Slovenské ulice za 13,5 milionu korun, Sokolovské ulice za 12,3 milionu či stavba parkoviště v ulici Heyrovského za 9,6 milionů korun.

Městu v příštím roce výrazně vzrostou náklady na energie, zejména na elektřinu. "Poměrně dobře se nám podařilo na burze nakoupit elektrickou energii, ale ještě očekáváme, jaké bude rozhodnutí vlády z hlediska zastropování u vysokého napětí. Máme obavy ze zimního stadionu," řekl Kubis. O úsporných opatřeních, například zkrácení sezony na zimním stadionu, radnice zatím neuvažuje.

Sokolov s 23.000 obyvateli letos hospodaří s příjmy 624,5 milionu a výdaji včetně rezerv 979,1 milionu korun. Schodek 354,6 milionu korun vyrovná město jako každoročně zapojením přebytku hospodaření z minulých let a mimorozpočtových zdrojů. Do investic radnice navrhovala dát 250 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky městský úřad, město Sokolov, rozpočet města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení města Sokolov navrhuje schodkový rozpočet s výdaji 1,13 miliardy korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.