Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tragédie na leteckém dni v Chebu, historický letoun se zřítil kousek od rodinných domů, pilot nepřežil

, aktualizováno 14. srpna 2022, 19:02

Mezinárodním leteckým dnem otřásla tragická událost. Ze zatím neznámých příčin se tam zřítila stíhačka z druhé světové války pilotovaná zkušeným letcem Petrem Pačesem. Podle policejní mluvčí Kateřiny Peškové dopadlo letadlo mezi domy a místní komunikaci v městské části Podhrad. Hasiči později upřesnili, že se stroj zřítil na hranici pole a rodinného domu. Podle potvrzených informací se mělo jednat o Hawker Hurricane. Pilot na místě zemřel.


Petr Pačes s létáním začal už ve 14 letech na větroních. Po škole létal jako stíhací pilot na MiG-21. Od armády odešel k Řízení letového provozu. Po pár letech se do kokpitu opět vrátil a od roku 2005 pracoval jako kapitán na Boeingu 737. Živil se také jako instruktor.

Letadlo spadlo v 15:30. Na místo záchranná služba vypravila tři vozidla i vrtulník, byl ale odvolán kvůli úmrtí pilota, který utrpěl smrtelná zranění. Na místě záchranáři ošetřili ženu s drobným poraněním, která byla v tu dobu poblíž nehody. Prvotní informace hovořily o tom, že letadlo spadlo na dům. Hasiči později upřesnili, že se stroj zřítil na hranici pole a rodinného domu.

„Na místo byly vyslány dvě vozidla rychlé zdravotní pomoci, jeden rendez-vous a k nehodě vzlétl také vrtulník z Plzně-Líní. Pilot havarovaného letounu utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ informoval mluvčí krajské záchranky Radek Hes. Zdravotníci dále ošetřili jednu lehce zraněnou osobu. „Na letišti došlo k nehodě letadla. Akce byla ukončena v souladu s nouzovým plánem. Na místě jsou všechny záchranné složky, které situaci řeší," uvedli pořadatelé. 

„Letadlo dopadlo kousek od rodinných domů. Jejich obyvatelé, dle mých informací, naštěstí havárii přečkali bez fyzických zranění či škod na majetku. Na místě nehody je místostarosta Černý, který zajišťuje koordinaci a tok informací vůči radnici, a zástupce oddělení životního prostředí kvůli možné kontaminaci půdy palivem z havarovaného stroje. Příčinu havárie bude zkoumat Policie ČR a Úřad pro civilní letectví," napsal na sociální sítě chebský starosta Antonín Jalovec.

Stroj vlastnilo pražské letecké muzeum na Točná. Jeho stoprocentním vlastníkem je majitel a zakladatel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič. „Točenský Hurricane spadl při leteckém dni. Petr zahynul. Je mi to moc lito. Byl to takový náš dětský sen. Vůbec nevím, co teď dělat,“ napsal Lukačovič na twitter.

Hawker Hurricane Mk.IV, který létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF), byl posledním letuschopným strojem ve verzi Mk.IV na světě. 

Tento stroj se ve službách Royal Air Force poprvé objevil v roce 1937 a od začátku světové války létal v osmnácti letkách. Slavným se stal díky své roli v bitvě o Británii, nicméně Hurricane pokračoval ve své službě téměř v každé bitvě během druhé světové války. Do Chebu přiletěl poslední letuschopný stroj ve verzi Mk.IV na světě, který dal vzpomenout na československé piloty v RAF. Britská stíhačka patřila pražskému Leteckému muzeu Točná, na jehož webu se uvádí, že v současné době je z původně vyrobených 14 583 kusů letadla Hawker Hurricane letuschopných méně než 15 letounů a jeden poslední ve verzi Mk.IV.

Pilot historického letadla byl podle organizátorů Čech. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody. Tragickou událostí se podle mluvčího bude zabývat pravděpodobně i Úřad pro civilní letectví ČR. „Ztráta lidská je to obrovská, velmi nás to mrzí. Plno lidí vyjadřuje upřímnou soustrast na sociálních sítích, jsme plni emocí. Bližší informace o nehodě teprve zjišťujeme," řekl mluvčí leteckého dne Jiří Poór.

Letošní tragické letecké nehody v Česku:

  • 1. srpna - U letiště na okraji Nového Města nad Metují na Náchodsku se krátce před polednem zřítil větroň. Při pádu letounu zemřela devatenáctiletá žákyně pilotního kurzu. V bezmotorovém letadle byla sama, bez instruktora.
  • 2. srpna - Poblíž rokycanského letiště spadlo bezmotorové letadlo na jedoucí auto, pilot zemřel. Posádka osobního automobilu, o kterou letoun zavadil, byla bez zranění.
  • 14. srpna - Po pádu letadla při leteckém dni v Chebu zemřel pilot. Jeden člověk utrpěl lehké zranění. Šlo o historické letadlo Hawker Hurricane Mk.IV.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Točná, Policie ČR, HZS Karlovarského kraje

Štítky letecká nehoda, letecký den, mezinárodní letecký den, historický letoun, Havker Hurricane, rodinný dům, druhá světová válka, Cheb, havárie, Hawker Hurricane, Royal Air Force, Podhrad, úraz, Ivo Lukačovič, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragédie na leteckém dni v Chebu, historický letoun se zřítil kousek od rodinných domů, pilot nepřežil  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.