Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Chebu se dramaticky zvednou ceny tepla. Domácnosti zaplatí tisíce korun navíc

Od dubna dojde v Chebu k razantnímu navýšení cen za dodávky tepla a teplé užitkové vody. Situace se nejvíce dotkne domů a bytů s centrálním vytápěním. Náklady se lidem skokově zvýší o několik tisíc korun.

Společnost Terea, která je hlavním dodavatelem tepla do chebských domácností a firem, oznámila, že v důsledku komplikované situace související s událostmi na Ukrajině musí přistoupit k razantnímu zvýšení cen tepelné energie. Nárůst se nejvíce dotkne chebských domácností a firem. Náklady se jim měsíčně zvednou o několik tisíc korun.

„Původní předpokládané navýšení ceny tepla za měsíc únor vycházelo na 852 korun/GJ bez DPH, to však bude od dubna nutné zvýšit na cenu 2050 korun/GJ. Pro běžné domácnosti to v praxi znamená, že v porovnání s loňským rokem vzrostou jejich měsíční zálohy zhruba o tři až čtyři tisíce korun,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Pomůže příspěvek na bydlení

Tak enormní a rychlý nárůst výdajů však mnoha domácnostem způsobí velké finanční potíže. Proto město počítá s tím, že si občané budou moci zažádat o sociální příspěvek na bydlení. Ten poskytne Úřad práce, který městu v tomto ohledu přislíbil maximální míru spolupráce. „Žádosti lze podávat na referátu Státní sociální podpory se sídlem v budově Městského úřadu v ulici 26. dubna,“ upřesnila Liptáková.

Nájemcům městských bytových i nebytových prostor vystaví nyní Správa budov města Cheb nový předpis záloh, který bude platný od 1. května. „Tímto způsobem chceme zamezit vzniku vysokých nedoplatků z vyúčtování služeb za rok 2022. Navýšením záloh za cenu tepla je třeba přenastavit SIPO, trvalé příkazy v bance či další způsoby uskutečnění zálohových plateb,“ připomněla mluvčí.

Mohou omezit provoz některých budov

Masivní růst cen tepla se dotkne i fungování samotného města a institucí spadajících pod jeho správu. Radnice nyní odhaduje, že při současném vývoji vzrostou její náklady na vytápění o 30 až 50 milionů korun. To může vést například k omezení provozu některých energeticky náročných budov. „V krajním případě nelze vyloučit například omezení provozu plaveckého bazénu. V této situaci bychom chtěli apelovat na zodpovědné hospodaření se spotřebou tepla. Věříme, že se situace brzy navrátí k obvyklým standardům a naše životy do běžně zavedených kolejí,“ podotkla Liptáková.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Cheb, energie, teplo, zdražení, Ukrajina, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu se dramaticky zvednou ceny tepla. Domácnosti zaplatí tisíce korun navíc  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.